StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Vrijeme za druženje i razmišljanje: Igrate li i vi pub kviz? Tko nije probao, ne zna što propušta...

Piše Mark Thomas
20. veljače 2023. - 09:28

Vrijeme je za razmišljanje, vrijeme je za pub kviz! “Zašto se to naziva pub kviz,” upitao me je poznanik s kojim sam bio na kavi. “Paaa, rječ je o kvizu koji se održava u pubu,” nasmiješio sam se. “A što bi bilo kad bi se održavao u restoranu?” bilo je sljedeće pitanje u sarkastičnom tonu.

Ako postoji nešto što Britanci obožavaju onda je to testiranje vlastitog znanja i gledanja drugih kako to rade. Bilo kakav povod za kviz i svi dižu ruke za sudjelovanje. Prije nekoliko tjedna pozvali su me da vodim jedan takav pub kviz za grupu stranaca, većinom zaposlenika institucija Europske unije. Naravno da sam pristao.

image

Pub kviz u R&C Academia u studentskom domu Dubrovnik

Mladi Dbk/Mladi Dbk

Tijekom prošlih božićnih praznika, provedenih s obitelji u Engleskoj, napravio sam mnoštvo kvizova s kojima smo svako veče natjeravali sive moždane stanice na ubrzani rad. Jedan od najpopularniji radijskih kvizova u Velikoj Britaniji je kviz Popmaster.

Moja ga majka svakodnevno prati, gotovo religiozno. Nije mi baš najjasnije zašto jer su pitanja poprilično izazovna. Međutim, nije jedina. Naime, nevjerojatnih 9 milijuna ljudi svakodnevno prati taj kviz na radio BBC. Znači, dvaput više nego je stanovnika u Hrvatskoj.

Provjerio sam televizijski program u Engleskoj, od 2 popodne do 9 uveče smjenjuju se različiti kvizovi. Od Tko želi biti milijunaš pa do Potjere. Možete birati format kakav želite. Sedam sati kvizova dnevno. Kad već spominjemo Milijunaša, u Hrvatskoj se s prelaskom na euro dogodio “problemčić”. Pobjednik više ne dobiva milijun, već 150.000 eura. Je li ovdje riječ o lažnom oglašavanju?

Međutim, na stranu sve, novčana nagrada nije najvažnija stvar ovdje, to će vam reći svaki “kvizaš”, točni odgovori na pitanja su ono što donosi zadovoljštinu. Kod pub kvizova druženje je ono što privlači ljude, a druženje uz kviz svakako je dodatni bonus. To je ujedno bio i moj odgovor poznaniku s kojim sam ispijao kavu. Većina kvizova na televiziji usklađuje težinu pitanja prema onima u pub kvizovima koji su, inače, uvedeni u britanske pubove 70ih godina kako bi se malo oživile “mrtve atmosfere” u noćima tijekom radnog tjedna.

image

Pub kvizovi su sve popularniji oblik zabave

Ivo Ravlic/Cropix/

Današnji organizatori natjecanja formiraju timove od četvero ili šestero ljudi, najčešće članova iste obitelji; imena koja se davaju timovima jednostavno su urnebesna: “Les Quizerables” ili “The Quizzard of Oz”. Pouzdano znam da ni hrvatski igrači nimalo ne zaostaju u maštovitim imenima svojih ekipa. Ako u Britaniji pomiješaš dvije stvari, a to su kviz i piva, dobiješ pobjedničku formulu. Vrlo brzo to su shvatili i vlasnici pubova koji su oformili ligu u natjecanju te na taj način osigurali dobar i stalan posao. Pa ‘ko bi lud htio izgubiti poziciju u ligi?

Lukavo, zar ne? Ovaj format nije u velikoj mjeri zaživio na jugu Hrvatske - postoji par odličnih mjesta, ali nema ih puno, što je zapravo čudno jer otvara pitanje: a) Britanci na odmoru rado bi sudjelovali u kvizu; b) van sezone, kafići bi bili puni bar jednom tjedno, radnim danom. Win/win pozicija.

“Kako ćeš sastaviti pitanja za kviz?” upitao je poznanik dok sam završavao svoju kavu. To je uvijek zeznuto pitanje: ako su pitanja preteška, igrači izgube interes, ako su prelaka postaje dosadno. Treba pronaći zlatnu sredinu u kojoj će se održati napetost i iščekivanje.

S obzirom da je spomenuta grupa dolazila izvan granica Hrvatske, pitao sam se bi li pitanja o Dubrovniku bila dobra kategorija? Svaka prilika da približimo Grad strancu, da ih uvedemo u skrivene ljepote i povijest dobro je došla. Besplatna reklama. Od zemljopisa do sporta pa čak i kategorija Valentinova i večer je prošla u smijehu, češkanju po glavi i razmišljanju te oduševljenju zbog točnih odgovora. Odlična domaća piva i zabava s kvizom. Možda je budućnost pub kvizova ovdje zelenija nego što sam mislio!

25. travanj 2024 23:59