StoryEditorOCM
MišljenjaU ĐIRU|

Tko očekuje nove izbore, taj nije iz dubrovačke, nego iz Hlebinske škole

14. lipnja 2021. - 10:45

Hoće li se u sutra  konstituirati dubrovačko Gradsko vijeće ili će Dubrovčani  možda čak na ponovljene izbore? To je pitanje  o kojem se proteklih dana po terasama gradskih kafića vode rasprave, izlažu analize i slažu križaljke. Kako i ne bi kada u pustom gradu i to usred lipnja nema Dubrovčanima najvažnije stvari na svijetu -  turista! Tako besposlenima , uz brojanje rijetkih  stranih registracija,  za kraćenje vremena preostale su im dvije , nama Hrvatima,  najvažnije sporedne teme na svijetu. Nogomet i politika.  Idealno za političare, posebice one iz lokalnih liga. Postaju viđeni i važni u svojoj zajednici.  Da su lokalni izbori kojim slučajem bili 2019. godine, rasplet  oko sastavljanja većine u Gradskom vijeću zanimao bi malo koga tko, posebice one koji rade u privatnom sektoru.  Evo, ne mogu se sjetiti da su i novinari u godinama 'starog normalnog' s takvom pozornošću pratili prve konzultacije uoči konstituirajuće sjednice .  Da smo u 'starom normalnom'  ovo nikako ne bi bile 'Igre prijestolja' kako im neki tepaju. Tek možda 'Plazma igre'. Pri tom molim najmlađe i najstarije da mi oproste što sam im slatki keks koji 'močaju' u  bijelu kavu za dobro jutro i laku noć  pokvario političkim začinom.

 Novoizabrani vijećnici,  odnosno budući predsjednici  klubova,  tako su se u četvrtak ujutro službeno  sastali u Maloj  vijećnici  kako bi dogovorili konstituiranje Gradskog vijeća koje  bi se trebalo održati u utorak.  Većini  njih  kameni su skalini do prvog kata sjedišta gradske uprave  odavno poznati, nekima i predugo priznat će te, no u ovom sazivu ima i onih kojima je sigurno trebalo pokazati gdje se zapravo nalazi Mala vijećnica.  A takve zapravo i trebamo. Ipak,  prvo druženje nije dugo potrajalo. Predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan,  koji je u drugom krugu izbora za gradonačelnika izgubio od predsjednika gradskog HDZ-a Mata Frankovića , odbio je njegovoj stranci  ponuđeno mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća .  Uz put prigodno je u javnost puštena priča da DDS traži mjesto predsjednika Gradskog vijeća jer drže da je to minimum na koji, u slučaju suradnje sa HDZ-om , mogu pristati. Kao što su protekle četiri godine surađivali sa HDZ-om, onim županijskim koji im je za tri ruke koje su im nedostaje za većinu dao mjesto predsjednika Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.

To je bio početak i kraj otvaranja gradskih 'Plazma igara', a  jedini među njima kome je jutro u četvrtak bilo izgubljeno  je Ivica Roko. Istinski radnik u 'realnom sektoru'  koji  je zbog  propale političke partije propustio  barem dvije 'opskrbne' ture njegovim karićem. No kako naša čeljad kaže, 'prvi se mačići u more bacaju'.  Jer, ako netko misli da će se nakon prvog propalog pokušaja okvirnog dogovora formiranja Gradskog vijeća u Dubrovniku ponoviti izbori, onda je taj tek doselio u naš grad.  Konzultacije u četvrtak  tek su bile prilika za pokazivanje mišića i provociranje suparnika da otkrije 'tik' dok blefira u partiji pokera.  U protekla četiri dana, bez sumnje,  se sve  dogovorilo. Naravno , na neslužbenim konzultacijama.   HDZ će za konstituiranje Gradskog vijeća i izbor njegova predsjednika imati većinu. Formalnu  ili neformalnu ,  u politici  je manje bitno. Hoće  li ga Gradsko vijeće  voditi dosadašnji predsjednik iz redova HDZ-a Marko Potrebica ili , kako tvrdi nezavisni Ivica Roko, Petra Marčinko iz Srđ je Grad, politici je također manje bitno. Važan  jedino matematički rezultat. Imaš li ili nemaš većinu?  Politika je umijeće mogućeg.

Dogovor se u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici naravno neće nazvati  pa ni 'Dubrovačkim', već, kako se to sada prezentira,  'programski  isključivo u javnom interesu' . Službeno nitko ništa nije tražio, nitko ništa nije dao.  To što će se za mjesec, dva  dana 'nenadano'  promijeniti neki pročelnici, direktori i ravnatelji, za nas građane, apsolutno ništa neće značiti. No bojim se da bi račun mogli dobiti kroz novi Generalni urbanistički plan koji je temeljna  društvena i ekonomska odrednica načina na koji će se narednih godina  živjeti u gradu. Zato sam i spomenuo one kojima  je u četvrtak trebalo pokazati gdje se nalazi Mala vijećnica. Oni  na GUP još uvijek gledaju nevino.

19. travanj 2024 07:11