StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

SREĆA LI JE BITI MUŠKARAC Moj život s menopauzom

Piše Mark Thomas
8. rujna 2020. - 15:58
Naslov ove kolumne slobodno bi mogao biti “Moj život s menopauzom”, ali čini mi se da biste ga mogli krivo shvatiti. Turbulentno je u kući Thomasovih. Promjene raspoloženja i afani smjenjuju se k’o na toboganu smrti i to u punoj brzini. Moja je žena neki dan čitala članak “Kako ću znati jesam li u menopauzi”. Bez da sam pogledao članak, rekao sam joj - jesi! S koje god strane da pogledate, biologija je bila puno bolja i nježnija prema nama muškarcima. Prije svega, “naš uređaj” je puno jednostavniji od vašeg. Mi jednostavno imamo “glavni odvod” i to je, uglavnom, to. Vi žene dole imate cijeli labirint cijevi i ostalih stvari.

Muškarcima, osim što narastu dlake, cijev uglavnom ostane nepromijenjena. Vi prolazite kroz razne vrste stresova. Imate simptome prije i poslije. Vi se žene borite s PMS-om, dok se mi zabavljamo s SMS-om. Ne želim se ni prisjećati PMS kriznih stanja s Plazma keksima, Nutellama u kombinaciji s pancetom i kiselim kukumarima. Najbanalniji razgovori s ženom imali su ozračje pregovora zaraćenih strana s najžešćih svjetskih ratišta.

Jedini čovjek koji zaista poznaje situaciju i “što se dole događa”, ima titulu dr. ispred svog imena, i naravno, on je ginekolog. Budimo realni, da su muškarci predodređeni da zatrudne i nose djecu, ljudska vrsta bi se okončala vjerojatno skupa s dinosaurima. Mi smo jednostavno bolje prošli.

Kod trudnoće nama pripada zabavni dio, dok je ženama ostala bol. I taman kad se navikneš na sve te pretumbacije, dok pohvataš logiku PMS, prije, poslije, tijekom……. BUM! Nema više! I eto ti nove promjene! Pa vi ste žene poput kameleona. “Jel’ da ja ne mijenjam raspoloženja?” upitala me žena povišenim tonom.

O Gospe moja…..Evo jednog malog savjeta za sve muškarce koji ovo čitaju (a bogami i meni), a to je da postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje. Smireno i sigurno: “Ne, uopće.” Bilo koji drugi odgovor je pogrešan. Ni slučajno nemojte odugovlačiti (poput mene), nipošto ne pokušavajte promijeniti temu ili u nelagodi gledati u pod. Čvrsto “ne”, jedini je izlaz iz situacije.

Sjećam se svoje majke kad je govorila “da je u promjeni” ili “ima ženske probleme” u vrijeme kad joj je nastupila menopauza. Pojma nisam imao o čemu govori. Jedino čega se sjećam da je uzimala neku nadomjesnu hormonsku terapiju (Hormone Replacement Therapy), čiji su inicijali bili HRT. Ne trebam ni govoriti o užasu kad sam se doselio u Hrvatsku, prvi put upalio televiziju i ugledao logo HRT! Kaže, u promjeni je – pa hoće li joj sad izrasti rogovi?

Kakva je to promjena u kojoj ti HRT može pomoći? I onda se promjena došuljala i u moj dom, u osobu s kojom dijelim bračni krevet. “Ajme, što je ođe vruće”, bio je prvi znak. Posebno kad vanka dere bura. Postao sam sumnjičav. Google je postao moja luka spasa. Da vidimo, simptomi: afani/noćno znojenje – ima. Problemi sa spavanjem-ona ili ja? Ona – ima. Promjena raspoloženja, o, ima, ima, itekako. Problemi s koncentracijom – ima. Svi putevi vode u Rim.

Moj prijatelj Englez, također oženjen za Hrvaticu, to je ovako opisao: “Svaki je dan napet ko puška, najvažnije je preživit oluju.” Tu se vjerojatno radi o mediteranskom mentalitetu. Međutim, promjene raspoloženja su učestale. Jedan tren Dr. Jekyll, a već sljedeći Mr Hyde. Zapravo, knjiga se zove “Neobični slučaj dr. Jekylla i Mr. Hydea” – riječ neobičan postala je tako ključna riječ. Pali/gasi/pali/gasi klimu, bude mi žao jadnog aparata.

Paljenje/gašenje smjenjuje se kako afani dolaze i odlaze. Sjedim u frižideru koji ima vrata i prozore, i zapravo je naš tinel, i čujem: “ajme, što je ođe vruće!” Da su pingvini na kauču s nama sigurno bi nas zamolili šalpe za oko vrata. I onda usred noći, otvaraju se širom prozori “neka samo uđe malo zraka”. Da, turbulentno je u kući Thomasovih. Googlam ja i dalje, međutim, što više googlam, to sam zbunjeniji. Kako? Što? Zašto? Stvarno?! Još jedan savjet svima, a i meni samom, budite pažljivi kad krenete pretraživati te stvari preko Googla.

Tanka je granica između informacija o ženskom zdravlju i pornografskih stranica. Ukucao sam – Što muškarac može učiniti kad mu je žena u menopauzi? – prvi rezultat je bio: Bježi! Sljedeći rezultat za pitanje – Kako pomoći ženi da prebrodi menopauzu? – odveo me je u čudne i lijepe labirinte fraza i riječi koje nikad prije nisam vidio ni čuo. Opet Pandorina kutija.

Zahvaljujući još jednom svojoj sretnoj zvijezdi što sam se rodio kao muškarac, odlučio sam slijediti ovaj savjet: “Cijeli proces promjene vrlo je neugodan, tako da bi malo razumijevanja dobro došlo.” Odlučio sam se za razumijevanje.
18. travanj 2024 11:06