StoryEditorOCM
MišljenjaKomentar Lorite Vierde

Isprepadaj kokoš pa će biti meka i rahla

Piše Lorita Vierda
26. listopada 2021. - 13:15

Prijatelj je ove godine prebolio koronu. I to ne ono bezveze, nego zauprave. Febra, bolovi, kašalj, okus i miris baj-baj i sve. I treba ići na brod. Javili su mejlom (kako drukčije) da se može cijepit' ili se slikat'. Ima čovjek covid potvrdu, sve regularno, može đe hoće pa i na kraj svijeta, ali na brod ni pod razno. Iako on ima prirodni, najbolji i najjači imunitet, nema ti kume na more. Stani doma.

Drugi frend trebao je na brod, ali, eto, negdje ga je safatala febra u silnim oproštajnim zabavama, bio je dan i po jadan i kukavan, pa se treći dan odlučio, ajde idem vidjet' ionako ću se morat testirat'. I pozitivan, sve u redu. Sve mu je, kaže, k'o karton, pa i limun i naranča i to cijeđena, ali zdrav kako je zdrav, sad sjedi doma i čeka da prođe zakazani datum pa da može malo vanka.

Ovaj prvi kukavac s početka priče vjerovao je, što se reče, popularno u znanost, biologiju, fiziku i kemiju i mislio da je s onim kodom miran već neko vrijeme, a i zdravstveno mu korona ne može ništa. I popušio.

Ovaj drugi koji je za dva dana prebolio i sva sreća prošo lišo čeka, čini mi se, uzaludno da mu reču – ajde mali, dobar si sad, možeš na more. Ovaj prvi, ne bilo mu teško, pored ogromnog kredita žene, djece, obaveza i svega što ti život kao planinu natovari na leđa, ide se cijepiti. Kaže, kad vidim koliko mi se cijepljenih prijatelja zarazilo točno me strah hoću li poživjeti, ali idem, ucijenili su me, nema mi druge. Ili se cijepi ili crkni. Od glada. Ovaj drugi, baš ga briga, mlad i nijedne planine koja bi se njemu na leđa natovarila, lijepo čeka pa će pomalo na more.

Jer brod mu ionako već mjesec dana stoji u Amerikama u redu, nema smjena, nema ukrcaja ni iskrcaja, totalni je cirkus po sidrištima, i briga ga, čekat će ga dok ozdravi, odvali još jednu oproštajku s društvom i pomalo krene prema Americi. S bar kodom, onim alavija, koje neki priznaju, neki ne. Što se ovo  događa? Kako se svijet podijelio na kaste, kako su oni s najboljim imunitetom-onimprirodnim, postali gotovo jednako nepoželjni kao oni dosad najviše gađeni– necijepljeni?

Je li se itko ikad zapitao zašto se ti necijepljeni nisu cijepili? Možda imaju takva zdravstvena stanja da im se i najrjeđe nuspojave cjepiva čine kao smrtna presuda. Možda imaju u familiji nekoga tko je jednom uzeo cjepivoprotiv gripe i, što se reče u narodu, n...o. Pa ih je, logično, malo strah. Možda čitaju pa vide da su iz Halmeda poslali pismo – alo ljudi, teške su nuspojave u pitanju, a nisu više ni tako rijetke. A Halmed ih objavi tek kad su se u svijetu i više puta potvrdile.

Nisam antivakser, i ja vjerujem u znanost, ali ne u što bi rek'o Đuro fore i fazone. Da kokoš bude meka i rahla, prepadnite je, evo ovako, bu!Tako su i nama krenuli govoriti bu! ima jedno godinu i pol, i još nas taj horor-momenat drži. Meki smo i rahli, može nas se premijesiti u štogod.

20. travanj 2024 01:35