StoryEditorOCM
KulturaKONCERT

Zoltán Hornyánszky & István Römer: ‘Od baroka do rumbe‘ večeras u Sponzi

Piše Dv
13. lipnja 2023. - 11:04

Duo vrsnih glazbenika, renomiranih virtuoza svojih instrumenata, oboist Zoltán Hornyánszky i gitarist István Römer večeras će nastupiti u Sponzi s početkom u 21 sat. Program nosi naziv "Od baroka do rumbe", a glazbenici će za ovu prigodu izvesti skladbe Molina, Coste, Ivanovića, Knešaureka, Machada i Pujolai drugih.

Duo oboa i gitara vrlo je rijedak sastav na međunarodnim koncertnim pozornicama, originalna literatura za obou i gitaru gotovo da i ne postoji, a diskografija je sporadična. Stoga su koncerti dua Hornyanszky – Römer od onih prvih u Kini 2019. pa do koncerata u Hrvatskoj bili dočekani s velikim zanimanjem i ispraćeni velikim odobravanjem publike.

Duo Hornyanszky – Römer u kojem sudjeluju dvojica etabliranih glazbenika, prvi oboist Zagrebačke filharmonije i redoviti profesor gitare na Zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je 2019. godine radi koncertne turneje u Kini gdje je te godine održao pet koncerata od krajnjeg istoka do krajnjeg zapada te velike zemlje. Za tu im je prigodu hrvatski skladatelj Ante Knešaurek napisao skladbu nadahnutu motivima kineske tradicionalne glazbe. Na njihovom se repertoaru nalaze, pored skladbi baroknih i klasičnih skladatelja izvorno pisanih za neki melodijski instrument i gitaru i izvorna djela za obou i gitaru iz razdoblja romantizma te suvremena hrvatska i mađarska djela za obou i gitaru.

29. travanj 2024 00:31