StoryEditorOCM
Kultura74. Igre

Zagrebački solisti i Marija Pavlović u atriju Kneževa dvora

Piše Dv
17. srpnja 2023. - 13:49

Virtuozni ansambl Zagrebački solisti i renomirana hrvatska klarinetistica Marija Pavlović nastupit će sutra, 18. srpnja u atriju Kneževa Dvora u 21:30, izvodeći djela Weinera, Bjelinskog, Mendelssohna i Čajkovskog.

Uvertira u program bit će San Ivanjske noći, djelo skladatelja Felixa Mendelssohna inspirirano scenama i pričama iz Shakespeareovog istoimenog djela. Uslijedit će Divertimento, No. 1, Op. 20 Lea Weinera nadahnut mađarskom glazbeno-plesnom tradicijom, zatim Koncert za klarinet i gudače Bruna Bjelinskog, a koncert će zaključiti Serenadom za Gudače u C-duru, Op. 48 Pjotra Iljiča Čajkovskog, skladanom po uzoru na Mozarta uz melodiku romantičnog doba.

Ansambl Zagrebački solisti osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba pod vodstvom violončelista Antonija Janigra. Od 2012. godine nastupaju uz glasovitog violonista Sretena Kristića kao svojega koncertmajstora, nekadašnjeg koncertmajstora Münchenske filharmonije. Poznati su po svojim baroknim, klasicističnim, romantičkim i suvremenim djelima koja su izvodili u najvećim svjetskim dvoranama. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, a od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, nominiran i za nagradu Latin Grammy. Za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara 2010. godine dodijeljen im je Orlando Grand Prix.

Dubrovačka klarinistica Marija Pavlović, zaljubljenica u komornu glazbu i članica ansambla DeBewoners, diplomirala je na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi Milka Pravdića, nakon čega se usavršavala na salzburškome Mozarteumu u klasi Aloisa Brandhofera. U Beču je od Austrijskog ministarstva za znanost i kulturu dobila priznanje Würdigenpreiz 2002 godine. Održala je niz solističkih recitala i koncerata komorne glazbe na mnogobrojnim domaćim i inozemnim festivalima, 2011. godine nagrađena je s tri nagrade Porin, a iste godine na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama dodijeljena joj je i nagrada Orlando.

27. travanj 2024 17:52