StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE |

VESELO, OTKAČENO, NEOBIČNO Završnica godine u Kazalištu Marina Držića uz predstavu "Svinje"

Piše Bruno Lucić
7. prosinca 2020. - 15:31
Posljednja ovogodišnja premijera u dubrovačkom teatru, predstava „Svinje“ Tomislava Zajeca u režiji Hrvoja Korbara, najavljena je konferencijom za medije. Na početku je pušten trailer za predstavu, a potom su članovi autorskog tima te glumice koje igraju u komadu rekli par riječi. U timu je i ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić koji je odgovoran za scenografiju, izbor kostima i oblikovanje rasvjete.

image
CROPIX

 
- Osobno sam vezan za taj tekst, jako se vežem za neke tekstove, umjetnička djela, slike, pjesme i ono što je na meni ostavilo neki trag, pokušavam reflektirati u svom repertoaru tako da su „Svinje“ prva predstava na kojoj sam u životu asistirao. To se dogodilo u kazalištu Dubrava, a Helena Petković je režirala tu predstavu. Taj tekst je stvarno na mene ostavio neizbrisiv trag. Kad smo radili rebalanse i kad smo mijenjali program za ostatak sezone, učinilo mi se da je ova duodrama baš izvrsna za ovaj trenutak izolacije, otuđenosti… Nisam htio da radimo neku 'jeftinu' komediju, da samo zabavimo našu publiku, nego mislim da se u ovoj komediji dosta reflektira i naše društvo i ono što živimo svakodnevno, naravno, na jako ekstreman način. Ovo je baš zanimljiv kraj kazališne godine, rekao je Tišljarić govoreći o razlozima prikazivanja komada.
 
Komentirao je i svoj angažman u projektu.  
  
- Bio mi je izraziti gušt raditi na ovoj predstavi, prije svega jer sam se prisjetio svojih studentskih dana, baš smo Hrvoje i ja često komentirali kako obično na Akademiji budemo osuđeni na to da iz ničega moramo stvoriti nešto, a kazalište je zbog ove krize pretrpjelo brojna rezanja budžeta. Zbog toga smo se morali odlučiti na to da, zbog epidemiološke situacije i zbog situacije s našim budžetom, maksimalno smanjimo broj suradnika. Nismo htjeli odustati od premijere pa sam se nakon brojnih birokratskih zavrzlama 'odmarao' i uživao na predstavi jer je stvarno lijepo vratiti se iz ureda na pozornicu. Onda se svi ovi problemi čine nekako malo manji i lakše ih je podnijeti, poručio je Tišljarić zahvalan što je uživao na probama.

image
CROPIX

 
Prva je ovo Korbarova režija u KMD.
 
- Drago mi je da sam ponovno u Dubrovniku i da sam prvi put u Kazalištu Marina Držića. Ovo je tekst iz zapravo najranije faze stvaralaštva Tomislava Zajeca koji bismo možda najprije žanrovski mogli odrediti kao grotesku. Radi se o dvije sestre koje žive na jednoj farmi svinja daleko od civilizacije, daleko od bilo kakvog naseljenog mjesta. Na toj farmi vode jedan svoj prilično začudan, neobičan, zapravo izuzetno duhovit život sastavljen od niza ubojstava uz ponešto pjesme i plesa, budući da je i sam tekst podnaslovljen kao „Mjuzikl iz života na farmi“. Na čemu smo najviše radili, s obzirom na to da se radi o duodrami i ono što nosi cijelu ovu predstavu, izvedbe su Izmire Brautović i Marije Šegvić koje nastupaju u ulogama tih dviju sestara - Ibru i Mala Ibru, kako ih je Zajec nazvao. Nakon cijelog ovog iskustva s izolacijom i s izolacijom koja se i dalje nastavlja, na neki način i životi sestara obilježeni su upravo tom izolacijom i njihovom međusobnim patološkim odnosom koji se perpetuira kroz cijeli komad, kazao je mladi redatelj.
 
Brautović je istaknula kako prvi put radi s Korbarom.
 
- Isto tako, prvi put imam čast raditi s našom dragom Marijom. Radile smo skupa u predstavi „Blizanke“, ali nisam imala s njom scena tako da sam nadahnuta, oduševljena jednom energijom koju je donijela. Tekst je zanimljiv, volim ovakve tekstove jer su jako podatni za istraživanje, to se, naime, i dogodilo. U ovoj situaciji koja nas je napala ove godine, našla sam ljepotu rada sa svojim kolegama u jednoj mirnoj, komornoj atmosferi. Naporno jest, ali baš je bio ugodan rad, izjavila je Brautović pozvavši sve da dođu pogledati „jednu veselu, otkačenu, neobičnu predstavu“.

image
CROPIX

 
Šegvić od 2017. surađuje s KMD-om.
 
- Zaista sam sretna da se moja suradnja s Kazalištem Marina Držića nastavlja, od prvog puta kad sam ovdje gostovala sve do danas imam samo najljepše uspomene, predivan rad, predivno iskustvo, hvala na tome što me čitav ansambl i što su me svi suradnici tako dobro prihvatili. Prvenstveno mi je drago da u ovim uvjetima kazalište ide dalje i drago mi je što imam tu sreću da u ovim teškim uvjetima ipak radim. Ovaj proces je definitivno proces koji će mi ostati u sjećanju po velikoj količini smijeha, uživanja, zajedničke suradnje i igre. Prvi put sam tekst gledala prije jedno desetak godina kad ga je kolegica Petković u Zagrebu u Dubravi postavila i otad je on zapravo prisutan u mom životu kao nešto jako zanimljivo i strašno sam sretna da sam dobila priliku igrati „Malu Ibru“. Meni je s mojom Mimom, mojom 'velikom sestrom' bio beskrajni užitak i mislim i nadam se da će to i publika osjetiti, i da će se uspjeti zabaviti onoliko koliko se mi zabavljamo kad smo u tom našem ' svinjcu', navela je Šegvić.
 
Vokalna suradnica i aranžerka Ines Tričković kazala je kako je presretna što je „u ovo ludo doba dio jedne prekrasne, kreativne priče i to u svom gradu, da sam iskorištena, da su moji kapaciteti koliko-toliko iskorišteni kad nam je sve de facto stalo“.

image
CROPIX

 
Premijera je 11., a reprize su na rasporedu 12., 18. i 19. prosinca. Sve izvedbe su početkom u 20 sati.

Podjela i autorski tim
U predstavi igraju Izmira Brautović (Ibru) i Marija Šegvić (Mala Ibru). Autorski tim čine: Hrvoje Korbar (redatelj), Paolo Tišljarić (scenografija, izbor kostima i oblikovanje rasvjete), Matea Bilosnić (oblikovateljica scenskog pokreta), Žarko Dragojević (autor i adaptacija glazbenih brojeva), Ines Tričković (vokalna suradnica/aranžerka) i Anamarija Obradović (suradnica scenografa).  


18. travanj 2024 18:59