StoryEditorOCM
KulturaMARIN DRŽIĆ U MILANU|

U čast dubrovačkog pisca otvorena izložba Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo

Piše dv
23. srpnja 2021. - 09:19
Otvorena izložba Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo

U četvrtak, 22. srpnja u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu upriličeno je svečano otvorenje izložbe Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo.

Izložba je realizirana u organizaciji Grada Dubrovnika, Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Javne ustanove Rezervat Lokrum. Autorica projekta je povjesničarka književnosti i profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija. Na izložbi je predstavljeno stotinjak naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća uz dvadesetak geografskih karata. Izložene su rijetke i vrijedne knjige iz bogatih knjižnih zbirki Braidense i iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić koje su tijekom povijesti Europi i svijetu otkrivale Hrvatsku i hrvatske autore.

Veliki dio predstavljenih izdanja djela su dubrovačkih autora i naslovi vezani uz dubrovačke teme. Središnji dio predstavljenog kulturnog blaga su djela dvojice znamenitih Dubrovčana – komediografa Marina Držića i znanstvenika, filozofa, diplomata i pjesnika Ruđera Boškovića uz djela Anselma Banduria, Nikole Vitova Gučetića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Stjepana Gradića, Ignjata Đurđevića, Francesca Marie Appendinija, Sebastiana Dolcea i brojnih drugih. Izložene knjige značajne su i dragocjene u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske kulturne i književne povijesti. Izložbu su svečano otvorili uz prigodne govore zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu Stjepan Ribić, ujedno i izaslanik ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek. Otvorenju su nazočili milanski odvjetnik i bibliofil Cristiano Pambianchi čija su izdanja kao dio privatne zbirke predstavljena na izložbi, ravnatelj Pinacoteca di Brera i Nacionalne knjižnice Braidense James Bradburne, bivša ravnateljica Nacionalne knjižnice Braidense Maria Goffredo, vijećnica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dr. Katarina Doršner, predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Sandra Milovčević, i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji Viviana Vukelić.

Nakon otvorenja uslijedilo je stručno vođenje kroz izložbu autorice Katje Bakija, prikazivanje promotivnog filma Turističke zajednice grada Dubrovnika "Dubrovnik and Time" i filma o prirodnim ljepotama rezervata Lokrum. U srijedu, 21. srpnja u Sala di Maria Teresa u Nacionalnoj knjižnici Braidense, povodom otvorenja izložbe Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo održana je iznimno uspješna i posjećena online konferencija za talijanske medije sa 106 akreditiranih novinara.

Na konferenciji s talijanske strane sudjelovali su savjetnik za kulturu Grada Milana Filippo del Corno, ravnatelj Pinacoteca di Brera i Nacionalne knjižnice Braidense James Bradburne, Maria Goffredo i bibliofil Cristiano Pambianchi, a s hrvatske strane autorica izložbe Katja Bakija i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić. Autorica izložbe je u svom govoru istaknula: Ovaj projekt doživljavamo kao duhovni most koji su tijekom stoljeća gradili književnici na obalama zajedničkog mora. Veliki broj hrvatskih autora, posebice Dubrovčana, svoje školovanje i djelovanje vezuju uz Italiju i talijanske gradove (Milano, Sienu, Firencu, Veneciju, Rim). Isto tako brojni Talijani Dubrovnik su prihvatili kao svoj dom i svojim su djelovanjem obogatili hrvatsku kulturu.

Središnje mjesto na izložbi pripada Marinu Držiću, a uključenost Držićevih talijanskih tragova značajan je doprinos recepciji Držića kao jednog od najvažnijih autora europske renesansne komediografije. Iako smo prvenstveno željeli ukazati na položaj hrvatske književnosti u europskom kontekstu, naša želja je da ova izložba bude i doprinos promociji zajedničke europske kulturne baštine jer u neumoljivoj prolaznosti i brzini života knjige doista jesu riznice sjećanja i „žive stepenice povijesti“. O dugogodišnjoj plodnoj suradnji Doma Marina Držića s Nacionalnom knjižnicom Braidense ravnatelj Doma Marina Držića je rekao : Duga je povijest suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense te gospodina Pambianchija, kao što je i iznimna povezanost Grada Dubrovnika i Grada Milana putem pisane riječi.

Na inicijativu i nesebičnoj pomoći Cristiana Pambianchija, istinskog prijatelja Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske, uspostavljen je most i čvrsta, prijateljska suradnja između naše Ustanove i čuvene te jedne od najljepših europskih knjižnica, Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj su pohranjena iznimno vrijedna izdanja Držićevih djela, Tirena i Pjesni ljuvene, prvotisci i jedini sačuvani primjerci na svijetu, iz 1551. godine. Upravo ovakvi projekti međunarodne suradnje su prozori u svijet i afirmacija hrvatske kulture kroz Marina Držića te imaju za cilj brendirati ga kao jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće i najvažnijih autora europske renesansne komediografije. Nakon press konferencije uslijedilo je snimanje dokumentarnog filma o izložbenom projektu Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato koji će kao promotivni materijal biti dostupan na mrežnim stranicama Nacionalne knjižnice Braidense.

19. travanj 2024 15:30