StoryEditorOCM
KulturaU ATRIJU PALAČE

Sponza u bojama mora, oblaka i obale: otvorena izložba ‘Trag u beskraju‘ dubrovačkog slikara Anta Violića

Piše A. H.
26. lipnja 2024. - 07:33
Dubrovnik, 250624. Otvorenje izlozbe slikara Ante Violica pod nazivom Trag u beskraju u palaci Sponza. Na fotografiji: Anto Violic.Mihael Barisic/Cropix

U Sponzi je u utorak otvorena izložba‘ Trag u beskraju‘, dubrovačkog slikara  Anta Violića, člana Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Violić, inače diplomirani inženjer pomorstva s doktoratom na Pomorskom fakultetu u Rijeci, slikarstvom se bavi već 20 godina, a nadahnuće mu daje more, podmorje  i morska obala koje od prvog poteza kistom dočarava u osebujnom kolorističkom prikazu sljedeći,a što drugo, nego dubrovačku kolorističku školu čiji su začetnici Đuro Pulitika, Antun Masle i Ivo Dulčić.

Anto Violić imao je nekoliko samostalnih i više zajedničkih izložbi, a dva puta je nagrađivan s drugim autorima  njegove udruge na Susretima likovnih stvaralaca u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Otvarajući izložbu, povjesničar umjetnosti Nikša Viđen istaknuo je kako su Violićeve slike morski krajolici bez ikakvog traga ljudske prisutnosti. - Ali taj krajolik nije ‘ispražnjen‘ od ljudi, nego im ondje jednostavno nije mjesto, osim kao promatračima prirode. Naslikano more, otoci, oblaci, sunčane zrake, horizont nužno upućuju na misao da je priroda postojala davno prije nas i da će,što god mi ljudi napravili,sigurno postojati nakon nas- istaknuo je među ostalim Viđen. Izložba Anta Violića ostat će otvorena u Sponzi do 8. srpnja. 

26. lipanj 2024 07:34