StoryEditorOCM
KulturaGLAZBENI PROGRAM 74. IGARA

Sjajna komorna kombinacija Zagrebačkih solista i Marije Pavlović na Igrama

Piše dv
19. srpnja 2023. - 12:21
Dubrovačke ljetne igre u svojoj su 74. sezoni ponovno spojile renomirani gudački ansambl Zagrebačke soliste i virtuoznu klarinetisticu Mariju Pavlović

 Dubrovačke ljetne igre u svojoj su 74. sezoni ponovno spojile renomirani gudački ansambl Zagrebačke soliste i virtuoznu klarinetisticu Mariju Pavlović koji su sinoć, 18. srpnja nakon dvadeset i četiri godine zajedno nastupili na festivalskoj pozornici u atriju Kneževa dvora te sjajnim komornim koncertom oduševili publiku.

Večer je započela čarobnom skladbom Felixa Mendelssohna San Ivanjske noći, nadahnutom Shakespeareovom istoimenom komedijom, a čijim su lepršavim notama Zagrebački solisti već na samom početku osvojili okupljene u Dvoru. Nakon plesnog Divertimenta, No. 1, Op. 20 Lea Weinera i zanosnih taktova tradicionalnog mađarskog duha, klarinet virtuozne Marije Pavlović zablistao je kroz Koncert za klarinet i gudače Bruna Bjelinskog. Visoka tehnička i izvedbena kvaliteta dubrovačke glazbenice sjajno se stopila s podjednako umješnim ansamblom, koji uskoro obilježava sedamdeset godina uspješnog djelovanja, sastavljenim redom od izvrsnih glazbenika predvođenih koncertmajstorom i glasovitim violinistom Sretenom Krstićem. Oduševljenu publiku besprijekorna klarinetistica počastila je Piazzolinim Oblivionom za ovu vruću dubrovačku večer kako je na koncertu rekla. Drugi dio programa donio je mnogima omiljeni klasik Pjotra Iljiča Čajkovskog, Serenadu za gudače u C-duru, Op. 48, njegov hommage Mozartu i naklon serenadama prethodnih generacija. Sjajne gudače publika je nagradila glasnim pljeskom nakon čega su zasvirali dva glazbena dodatka – tehnički izazovnog Vilinskog kralja Franza Schuberta, djelo inspirirano Goetheovom pjesmom istoga imena koje slovi kao jedna od ključnih kompozicija devetnaestog stoljeća uopće, a zatim je posljednji stavak Haydnove Simfonije br. 88 otpratio zahvalnu publiku vedrim rondom.

Glazbeni program 74. Igara nastavlja se večeras i sutra #synergy Festival Tour koncertima u atriju Kneževa dvora u 21:30, na kojima će biti izvedene nove skladbe inspirirane lokalnom baštinom i europskim vrijednostima Zapadnog Balkana, a koje su za ovu prigodu napisali mladi regionalni skladatelji. Ulaz na oba koncerta je slobodan, dok su ulaznice za ostale koncerte dostupne preko festivalske mrežne stranice

www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

27. travanj 2024 00:27