StoryEditorOCM
KulturaArhivu skoro 1.800 razglednica

Predstavljena Zbirka razglednica Marije i Krunoslava Leka

Piše Bruno Lucić
7. veljače 2024. - 12:25
Slijeva: Nikša Selmani, Sanja Curić, Vedran Šerbu, Tanja Ladišić, Nikolina Pozniak, Marija Leko i Ivan ViđenDubrovački vjesnik

U Čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku predstavljena je "Zbirka razglednica Marije i Krunoslava Leka", kolekcionara koju su svoju vrijednu zbirku od 1795 razglednica iz razdoblja d 1895. do 1918. darovali upravo Arhivu kao poklon građanima Dubrovnika.

Ravnateljica Arhiva, Nikolina Pozniak, potvrdila je kako se ne događa baš svaki dan da ustanova dobije ovako vrijednu zbirku na dar.

- Baš jučer je bila druga godišnjica smrti gospara Krunoslava Leka i on kao da je predosjetio da će mu život doći kraju pa je na najbolji mogući način htio zaštiti svoju zbirku koju je cijeli život prikupljao, na kojoj je radio i okrupnio je. Stvarno smo zahvalni i moram reći da je ovo prva zbirka Državnog arhiva u Dubrovniku koja je cjelovita, ima svoj početak i svoj kraj, nema dopunu, nema dijelova koji fale, baš je izvorna kakvu je kolekcionar nama predao, izjavila je Pozniak te dodala:

- Razglednice isključivo prikazuju Dubrovnik, sve njegove krajeve, od Gruža, Lapada, različite vizure i poglede na Grad... Tu su dopisnice, postoji i dio ručno oslikanih, postoji neobičnih tekstova i pisama. Po pečatima vidite razdoblje putovanja i primanja, koje su uopće bili razlozi pisanja nekom u to vrijeme. Imamo tako vojnika s Brgata koji piše svojoj ženi, ujedno je u tom pismu pita koliko košta neka namirnica... Ovo je jedna izuzetno zanimljiva zbirka neprocjenjive vrijednosti, poručila je Pozniak.

Zbirka će biti javno dostupna online svim zainteresiranim građanima na stranici Državnog arhiva u Dubrovniku, što je ujedno bila želja Krunoslava i Marije Leko.

- Ovo je poklon građanima grada Dubrovnika kako bi vidjeli nešto nikad viđeno. Razglednice su stručno obrađene, tu je arhivistički tim. Treba spomenuti Tanju Ladišić koja je dala veliki obol, tu je kolega Nikša Selmani, kolegica Sanja Curić, Vedran Šerbu iz Informatičkog odjela... Zbirka je obrađena po svim standardima arhivističkog sređivanja gradiva, za nju smo kupili i posebnu opremu, beskiselinske kutije, specijalne folije...., navela je Pozniak.

U predstavljanju zbirke uz arhivski tim sudjelovala je Marija Leko, kao i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

26. travanj 2024 10:41