StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKA BISKUPIJA

Predstavljen program četvrtog ‘Kršćanskog lica kulture‘, posjetitelje očekuje rijetki glazbeni doživljaj u suradnji s Orkestrom! Biskup Glasnović: ‘Dođimo i oplemenimo jedni druge!‘

Piše Bruno Lucić
16. ožujka 2023. - 13:03

Program četvrtog izdanja manifestacije "Kršćansko lice kulture" koje se održava u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije od 19. do 31. ožujka predstavljen je na konferenciji za medije u dvorani Ivana Pavla II. 

image

Marijeta Radić i mons. Roko Glasnović

Božo Radić/Cropix

Predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić uvodno je naglasila kako novi sastav Vijeća organizira četvrto izdanje manifestacije te je izrazila nadu kako će i novi članovi na kraju 4. Kršćanskog lica kulture biti zadovoljni kao i prethodni sastav Vijeća. Najavila je kako će u 12 dana trajanja KLK-a biti organizirano 8 raznovrsnih događanja u korizmenom periodu koji prethodi Uskrsu (jedna izložba, jedno predavanje, jedno predstavljanje knjige, tri koncerta, Noć crkvenih muzeja te Križni put na Srđ). Podsjetila je kako se manifestacija organizira u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Dubrovniku, čime se naglašava i ekumenski dijalog.  

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Slobodan Begić, naveo je kako Orkestar na zatvaranju 31. ožujka s početkom u 20 sati u crkvi Male braće izvodi Verdijev "Requiem". Uz DSO, nastupit će Akademski zbor "Pro musica" iz Mostara te četiri solista: Alketa Cela (sopran), Sanja Anastasia (mezzosopran), Kim Jeongkyu (tenor) i Ivan Tomašev (bas), a sve pod ravnanjem dirigenta Normana Widjaje.

image
Božo Radić/Cropix

Begić je istaknuo kako je riječ o projektu koji su inače rijetkost u Dubrovniku, ponajviše zbog financijske strane. Naime, na koncertu će sveukupno biti 160 sudionika, četiri solista i dirigent, a naveo je kako je zadnji ovakav projekt bio 2017. prilikom izvedbe ‘Carmine Burane‘. Izrazio je nadu kako će to biti dobro oblikovana zvukovna cjelina, a  dan prije dubrovačke izvedbe, ‘Requiem‘ će biti izveden u Mostaru. Begić je koncert opisao kao rijetki glazbeni događaj, a financijsku potporu projekt dobiva od Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i samog Akademskog zbora "Pro musica". 

Podsjetio je Begić kako je Orkestar kao najvažnije glazbeno tijelo Dubrovnika obilježavalo i pratilo katoličke svetkovine Grada. Dodao je kako će se tako i nastaviti komentirajući da onaj tko pjeva, dvaput moli.  

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović analizirao je sam naziv manifestacije.

image

Slobodan Begić, Marijeta Radić i mons. Roko Glasnović

Božo Radić/Cropix

- Lice je nešto gdje susrećemo drugog, ljepota lica je važna, a kultura je obrađivanje, obično obrađivanje zemlje, ali i oplemenjivanje, ovdje želimo oplemeniti jedni druge, a  ‘kršćansko‘ znači ekumensko i da je Krist u središtu. Podsjetit ću na riječi svetog Ivana Pavla II. koji je rekao: "Vjera nije prava, ako ne postaje kultura". Vjera treba biti osmišljena i življena i to je onda kultura. Mogu samo uputiti poziv da dođemo i da sudjelujemo, da nađemo nešto za našu dušu da se oplemenimo, da naša vjera postane kultura i da jedni druge obogatimo, poručio je dubrovački biskup na kraju. 

Manifestacija počinje 19. ožujka otvorenjem izložbe "Mysterium crucis – križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika" s početkom u 19 sati u klaustru Dominikanskog samostana. 

image

Kršćansko lice kulture 2023.

Dubrovačka biskupija
20. travanj 2024 10:13