StoryEditorOCM
KulturaNEKA UĐU! |

PONOVNO NA STAROJ LOKACIJI ISPRED PARČEVE CRKVE Otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre!

Piše Bruno Lucić
10. srpnja 2021. - 22:20

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi svečano su otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre. Zbog epidemioloških mjera, lanjska ceremonija Otvaranja održana je u staroj gradskoj luci, a svečanost se ove godine vratila na svoju izvornu lokaciju, ispred parčeve crkve. Međutim, korona još uvijek puno toga uvjetuje pa su svi oni koji su uživo htjeli pratiti ceremoniju morali predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili neki drugi validni dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od infekcije.

Nakon izvođenja ”Lijepe naše”, okupljenima se obratio domaćin, dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Privilegirani od nebesa što ovaj komad tla zovemo domom, zaklonjeni kamenim vjetrobranom koji su naše zidine i štićeni lukobranima što su naše kule, u Dubrovniku iznad svega držimo do tradicije, simbola naše postojanosti u trajanju. Tradicija nam pruža snažan osjećaj pripadnosti i kontinuiteta. I nevoljko odustajemo od tih uvriježenih praksi, naših vrijednosnica. O vraćanju tradiciji govori i sam prizor povratka ceremonijala otvaranja Igara u ovaj svedubrovački prostor, omeđen božanskim i svjetovnim, sakralnim i državničkim. Zato je posebno lijepo, poznato i utješno stajati večeras ovdje, u trenucima kada udaljeni žamor našijeh i furesta, nadahnuto kazivanje glumaca i zvuci glazbala u zanosu ponovno ispunjavaju prostor kojim se još maločas pronosio poznati pjev čiopa, tih opjevanih vladara dubrovačkih predvečerja. Pod budnim okom Parca biti zagledan u raskošnu ljepotu Divone gdje su u kamenu uklesane riječi  slavne trgovačke povijesti grada - „naši utezi ne daju da se vara i bude prevaren. Kad mjerim robu, mene mjeri sam Bog“. Prizor utješan i poznat. Povratak na staro, ali nikada više isto. Jer drugačiji smo ljudi nego što smo bili pasalih ljeta. Još nedavno nismo mogli ni zamisliti da ćemo, suočeni sa svirepim i nevidljivim neprijateljem, morati odustajati od svojih rutina, preslagivati prioritete, bdjeti nad dobrobiti bližnjih i potrebitih, podsjetiti se da je ispunjenje u dijeljenju, a ne sakupljanju.  U svakom zlu, ponešto dobro. Modeli jučerašnjice neka nikada više ne postanu prijetnja, poručio je dubrovački gradonačelnik te dodao:

- I neka dugo i mirno plovi ovaj vječni grad. I neka ne gubi smjer. (...) Gle! – Grad predamnom u raskoši spava, pun blaga i zlata, kano nebo zvijezda! Gle! st’ijene slavne i te Crkve svete. Gle! more sinje, našijeh broda trku, i Dvor knezova gdje Sloboda vladâ, sve to u bezdan nek’ se sruši, Vilo, nek Val proguta, ako slogu zgazi! Uz ove, uvijek „zimzelene“ stihove „Gundulićevog sna“ Iva Vojnovića cijelom timu Dubrovačkih ljetnih igara i umjetnicima želim još jednu uspješnu festivalsku sezonu, ma koliko ona bila opterećena ograničenjima i izazovima. Vama, dragi sugrađani i gosti, prijatelji Grada i Igara, želim da kao i svake godine uživate u ponuđenim programima, kazao je Franković te 72. Dubrovačke ljetne igre proglasio otvorenima, kazao je Franković te 72. Dubrovačke ljetne igre proglasio otvorenim.

Ceremoniju Otvaranja režirao je mladi redatelj Hrvoje Korbar koji potpisuje i scenarij. Za koreografiju je zadužena Matea Bilosnić, kostimografkinja je Doris Kristić, a inspicijent Roko Grbin.  

Na ceremoniji su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljaški ansambl Percussion Club u sastavu: Ivana Kuljerić Bilić, Nikola Krbanyevitch, Francesco Mazzoleni i Luis Camacho Montealegre te Folklorni ansambl Linđo. Također, nastupio je Festivalski dramski ansambl koji su činili: Livio Badurina, Izmira Brautović, Amar Bukvić, Nikša Butijer, Maro Martinović, Perica Martinović, Kristijan Petelin, Mirej Stanić i Branimir Vidić – Flika. Ulogu kneza ove je godine preuzeo Livio Badurina, dok je kroz večer publiku vodio 'voditeljski duo' Amar Bukvić i Iva Kraljević.  

Podrška su dramskim umjetnicima bili i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu: Nataša Kustura, Kristina Lisica, Silvija Musić, Maja Petani, Dora Sarikaya i Dora Šesto.

Ceremoniju su pored brojnih domaćih i stranih uzvanika iz političkog, društvenog i kulturnog života, članova diplomatskog zbora, pratili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, članovi Vlade, ali i visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell Fontelles koji je na jug Hrvatske došao kao sudionik 14. Dubrovnik Foruma. Po završetku svečane ceremonije, uslijedio je tradicionalni i veličanstveni vatromet..

Proračun 72. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi gotovo 8 milijuna kuna, što je za 1,5 milijun više od budžeta ostvarenog tijekom korona godine 2020. U 47 dana trajanja, festivalska publika imat će priliku vidjeti gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.  

26. travanj 2024 01:34