StoryEditorOCM
Kultura71. FESTIVALSKO LJETO |

OTVORENA IZLOŽBA U SPONZI Umjetnički "Time Out" Viktora Daldona upućen dubrovačkoj publici

Piše Bruno Lucić
11. kolovoza 2020. - 22:22
Nakon izložbe ”Horizont sjećanja” Ivane Dražić Selmani, izložbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastavio se 11. kolovoza otvorenjem izložbe ”Time Out” Viktora Daldona u atriju palače Sponza. Daldon je izlagao u sklopu 69. Igara na skupnoj izložbi ”Užasi zavičaja: suvremeni dubrovački umjetnici” koja je 2018. u suradnji s Art radionicom Lazareti također priređena u Sponzi.

Izložbu je otvorio pomoćnik intendantice Igara Saša Božić, istaknuvši kako je ona ujedno i završetak izložbenog ciklusa posvećenog suvremenim dubrovačkim umjetnicima, uz napomenu kako je s izložbom Ivane Dražić Selmani povezuje djelovanje u krugu umjetnika okupljenih oko Art radionice Lazareti što je po njegovom mišljenju jedna od najzanimljivijih grupa koji stvaraju suvremenu umjetnost u Hrvatskoj.

- Ono što uistinu prepoznajemo na tim platnima je nevjerojatna slikarska energija, Viktor često nije zadovoljan sa svojom slikom pa je u nekoliko godina potpuno promijeni i na kraju nastane jedno potpuno novo djelo. Osim upotrebe otisaka i šablona, upotreba slova i pisma u tkivo slike je umjetnikov zaštitni znak. I ovdje su izložene tri slike gdje su slova zapravo izobličena, ne čitamo ih, ali nam sam naslov govori da je riječ o nečemu što autor ne želi da vidimo. Čak ide toliko daleko da ih sa stražnje strane platna zamrlja pa tako nikad ne shvaćamo o čemu je riječ, ali osjećamo tu energiju, tu lošu emociju pretvorenu u nešto pozitivno, objasnila je Rozana Vojvoda, autorica teksta kataloga izložbe.

- Za ovu prigodu, Daldon je odabrao uglavnom neizlagane radove većih dimenzija nastale u vremenskom razdoblju od 2004. do 2020. Naziv izložbe, ”Time Out”, podsjetnik je na stanje neobičnog zastoja mehanizma svakodnevnog života u koje smo donedavno svi bili uronjeni, na prisilnu pauzu koja je relativizirala niz stvari, a možda nam i otvorila nove vidike, stoji u popratnom tekstu. Daldon je na kraju zahvalio okupljenima na dolasku, cijelom timu Igara te autorici teksta. Izložba ostaje otvorena do zatvaranja 71. Igara.
26. travanj 2024 00:48