StoryEditorOCM
Kultura69.DUBROVAČKE LJETNE IGRE

OTVORENA IZLOŽBA "Užasi zavičaja" u Sponzi

Piše PSD.
8. kolovoza 2018. - 02:31

Izložba "Užasi zavičaja" Dubrovačkih ljetnih igara i Art radionice Lazareti otvorena je u atriju palače Sponza. Autorice su izložbe, koja je okupila 33 autora i čiji je postav raspoređen na nekoliko lokacija, Srdjana Cvijetić, Helena Puhara i Lucija Vuković. Posljednja se obratila okupljenima rekavši kako se koncept ove izložbe nadovezuje na koncept izložbe dubrovačkog slikara Josipa Pina Trostmanna "Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme" koja je isto tako otvorena u Sponzi (13. srpnja - 4. kolovoza) u sklopu 69.Igara, a zajednička tema je pejzaž. Kako je objasnila Vuković, izložba "Užasi zavičaja" prikazuje na koji način suvremeni dubrovački umjetnici percipiraju pejzaž. Pomoćnik za dramski program, Saša Božić osvrnuo se na Art radionicu Lazareti podsjetivši kako je u posljednjih 15 godina Art radionica Lazareti postala njegova privremena obitelj. Izložbu je otvorila dogradonačelnica Jelka Tepšić istaknuvši kako je vrlo "zanimljiva i neobična".

- Slika Grada stigmatizirana je ikona opterećena s jedne strane slavnom prošlošću, a s druge strane nerazumijevanjem te prošlosti kao i potreba suvremenosti. Toj ishlapljeloj 'slici' onemogućeno je biti suvremenom. Anestetička uloga ljepote krajolika dvosjekli je mač. 'Užasi' skriveni iza lijepog prizora tim su veći. Izložba "Užasi zavičaja" prilika je da se kroz vizualne umjetnosti progovori o napuštenoj sadašnjosti. Prilika da se, bez ikakvih očekivanja da će do promjena doći, autoironično postavi pozicija građanina/umjetnika u kontekstu nove-stare slike Grada. Užasi zavičaja mala su enciklopedija problema jednog grada odnosno slike Grada, stoji u popratnom tekstu.

Dubrovački umjetnici čiji su radovi predstavljeni su: Anamarija Bezek, Mara Bratoš, Pasko Burđelez, Boris Cvjetanović, Mario Cvjetković, Viktor Daldon, Ivo Dimnić, Marko Ercegović, Marija Grazio, Grupa ABS, Tina Gverović, heART, Katarina Ivanišin Kardum, Stanko Ivanković, Ivana Jelavić, Stjepo Kaleb, Sven Klobučar, Igor Knezović, Miranda Kuzmanić, Berta Miloš, Maro Mitrović, Ana Opalić, Ivana Pegan Baće, Marijana Pende, Izvor Pende, Luko Piplica, Dario Kulišić, Ana Požar Piplica, Ivana Selmani, Nives Sertić, Slaven Tolj, Ivona Vlašić i Borko Vukosav. Osim u Sponzi, njihovi su radovi izloženi u ateljeu Izvora Pende (Braće Andrijića 7), kraj Orlandovog stupa, na ulazu u Kino Sloboda (Luža), na balustradi Kina Slavica i ispod skala od Dominikanaca.

Izložba predstavlja fuziju programa za razvoj publike Dubrovačkih ljetnih igara Ključevi od grada i programa umjetničkih intervencija u javnim prostorima Art radionice Lazareti Grad je mrtav. Živio Grad!, a otvorenom ostaje do zatvaranja Igara, 25. kolovoza. bLu

02. lipanj 2024 10:47