StoryEditorOCM
Kulturameđunarodna turneja zbora WARTBURG COLLEGE

Odličan susret s manje poznatom literaturom

Piše Sanja Dražić
22. svibnja 2024. - 16:08

Wartburg College je osnovan 1852.godine u gradu Waverly u američkoj državi Iowa. Dobio je ime po dvorcu Wartburg u Eisenachu u Njemačkoj u koji se u doba protureformacije Martin Luther sklonio prerušen u viteza. Studenti redovito posjećuju taj dvorac i u njemu nastupaju za vrijeme svibanjskih izleta u inozemstvo. Na ovogodišnju listu puta uvršten je i Dubrovnik. Nastup se održao u Kazalištu Marina Držića.

image
Bozo Radic/Cropix

Prisustvovala mu je zainteresirana ali mahom strana publika. Prava je šteta što nisu nazočili i članovi brojnih dubrovačkih amaterskih zborova i pjevačkih sastava. Jer, od ovog mješovitog studentskog zbora štošta se moglo naučiti. A, trebali smo se pokazati i kao bolji domaćini. I to bi bila jedina negativna opaska.

Koncert je trajao nešto više od sat vremena, podijeljen u tri dijela. Prvo Zbor pa Orkestar pa svi zajedno. Napomenimo kako je riječ o literaturi koju Dubrovnik čuje po prvi put pa je tim dragocjenije ovo iskustvo.

U prvom dijelu čuli smo Dvorske pjevače a cappella s dirigenticom Nicki Bakko Toliver. Fascinantno je na koji su način njihovi glasovi odzvanjali u prostoru inače „gluhom“ za glazbene izvedbe. Opušten, uživljen i usredotočen na voditeljsku ruku koja minimalnim pokretima postiže maksimalan učinak, Zbor je na samom početku oduševio publiku. Izvodeći šest a cappella skladbi dijelom duhovnog sadržaja kao što je Alleluja D.Smith i Slava M. Christiansena, ili uglazbljene Shakespearove stihove (M.Harris), tridesetak članova je pokazalo visoku kulturu vokalnog umijeća.

image
Bozo Radic/Cropix
Napomenimo da se za četveroglasne početke skladbi kao intonacija davao jedan jedini ton, a raspored pjevača na pozornici mijenjao iz skladbe u skladbu, nikad grupiran po dionicama što stvara pravu fuziju glasova.

I Komorni gudački orkestar pod vodstvom Rebecce Nederhiser dao je svoj doprinos. Izveli su Gershwinovu Uspavanku za gudače, skladbu Listopad E.Whitacrea, skladbu Koreografija koju potpisuje N.D.Joio. I, što je izazvalo posebno oduševljenje Passacagliu na staru englesku temu R.Clarke u kojoj je solist bio violist Gabriel Forero, inače nastavnik gudača. U posljednjoj točki - drugom i četvrtom stavku iz mise Izlazak sunca Ola Gjeiloa, suvremenog norveškog skladatelja i pijanista koji živi u Americi – sudjelovali su svi.

A što je najfascinantnije u ovoj američkoj priči: glazbu studira tek nekoliko članova, većina ih je upisala druge studije! Koncertmajstorica tako studira biologiju. Ali, svima njima je glazba itekako bitna što se osjeti i prenese na publiku. Glazba u punom smislu riječi!

 

 

 

 

 

 

15. lipanj 2024 23:32