StoryEditorOCM
KulturaOTVORENA IZLOŽBA

Od Tužne Jele do Kralja Edipa: Dubrovački likovnjaci slikama u Sponzi ponovno izveli neke kultne predstave i koncerte s Igara

Piše Bruno Lucić
12. rujna 2023. - 23:43

Članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (DULU) otvorili su u Sponzi izložbu "Naša ljeta, naše Igre" posvećenu Dubrovačkim ljetnim igrama. Sedamnaest članova predstavlja se s ukupno 27 radova na petoj ovogodišnjoj izložbi Udruge. Djela su nastala tijekom 2023., uglavnom u tehnici akrila, ulja na platnu i kombiniranoj tehnici.

image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix

U izložbi sudjeluju: Anto Violić, Dragica Maca Lučić, Dubravka Rathman, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Maro Kriste, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nikola Nino Dubčić, Robert Kralj, Silvija Sikavica, Valter Kožul i Zvonimir Roko.

Ispred DULU-a okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Valter Kožul.

- Pokušali smo naša iskustva i emocije koje su povezane s Ljetnim igrama prebaciti na platno. Moram zahvaliti Dubrovačkim ljetnim igrama koje su nam dosta pomogle za ovu izložbu, dale su nam i svoj materijal iz zadnjih 10-ak, 15-ak godina tako da su neki radovi nastali baš na osnovu tih fotografija, tog materijala koji nam je ustupljen. Također, zahvaljujem Državnom arhivu u Dubrovniku i Gradu Dubrovniku koji nas prate, pomažu i koji su ove godine omogućili da Udruga naš program polako privodi kraju. Moram zahvaliti i svim našim članovima koji vrijedno rade, ovo je naša peta izložba, a naša četvrta izložba još uvijek traje u sklopu Epidaurus Festivala, poručio je Kožul.

image

Valter Kožul, Ivana Medo Bogdanović i Ivan Viđen

Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix

Ravnateljica DLJI-a Ivana Medo Bogdanović čestitala je umjetnicima.

- Hvala vam što ste se inspirirali Dubrovačkim ljetnim igrama, tim živim izvedbama. Drago mi je vidjeti recentniju povijest, a ne ono ‘zlatno doba‘ Igara o kojemu stalno slušamo. Toliko sam godina na Igrama da mi je većina ovog poznata, većina ovih scena, glumaca, na većini njih sam radila u nekom obliku. Hvala što se bavite vašim pozivom – umjetnošću i što ste ovaj put odabrali jedan lokalni, ali i nacionalni festival gdje ste našli svoju inspiraciju, kazala je Medo Bogdanović.

Autor teksta u katalogu izložbe je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

- Izložba ‘Naša ljeta, naše Igre‘ jako lijepo govori koliko izvedbena umjetnost istodobno ima kratak, ali i dug vijek. Naime, kratak je utoliko što izvedba ostaje u sjećanju, ali dođe, prođe i nestane. S druge strane, pokazuje se koliko ona ostaje u kolektivnoj memoriji ljudi, svi se sjećaju amblematskih predstava kojih ima i na ovim platnima, što mi je posebno drago. Ima i predstava koje su uglavnom nezasluženo prošle ‘ispod radara‘. Izložba pokazuje koliko su te predstave u kolektivnoj memoriji Grada. Umjetnici koji su večeras odabrali izložiti svoja platna, izveli su te izvedbe po drugi put pred nama, ovaj put kao modele. Dakle, glumci ili glazbenici su drugi put na sceni i ovaj put su predlošci slikarima. To je zanimljiv postupak. Siguran sam da, kad govorimo o Igrama i likovnoj umjetnosti, također bi govorili o nekim amblematskim, velikim imenima, ‘važnim umjetnicima‘, međutim, ovo pokazuje da su umjetnici okupljeni u ovoj udruzi široki presjek naših umjetnika koji djeluju u gradu i koji čine festivalsku publiku, čine lokalni i nacionalni festival. Lokalni u tom kontekstu može biti nešto loše, ali to je istodobno snaga Dubrovačkih ljetnih igara, to nije ništa pejorativno, pojasnio je Viđen te dodao:

image
Božo Radić/Cropix
image

Ivan Viđen

Božo Radić/Cropix

- Kad kažemo Dubrovačke ljetne igre i kroničari Igara, sigurno bi nam pali neki drugi umjetnici na pamet, poput pokojnog Iva Grbića ili nažalost, premalo poznatog i prerano preminulog Tomislava Cika. 2013. je bila njegova retrospektivna izložba pa se pokazalo da je i on bio kroničar Igara. Sigurno je puno hrvatskih umjetnika uzimalo Igre za svoje teme, neki su bili i višegodišnji, višedesetljetni suputnici, kroničari Igara, ali i ovih 17 umjetnika koji su večeras izložili svoja djela, pridružili su se tom nizu kroničara Grada i Igara. To je sasvim logično da se likovni umjetnici posvećuju izvedbenim umjetnostima, predstavama i koncertima Ljetnih igara zato što je vrlo važna komponenta svake te izvedbe. Bez obzira kako režiser ili dirigent osmislio tu izvedbu, ali vrlo važan element svake izvedbe je i sceničnost, vizualna snaga te lokacije gdje se to odvija, bez obzira radi li se o tvrđavama, trgovima, palačama... Ta jedna snaga sceničnosti i likovnosti prisutna je na ovim platnima i nije neobično da su likovni umjetnici to prepoznali, kao i publika koja već 73 godine to prepoznaje u Dubrovniku, da nešto što se dogodi u Dubrovniku na Igrama jako lijepo izgleda, što nije nevažno i što je logično, zaključio je Viđen.

image
Božo Radić/Cropix
image

Vedran Grabovac i Josip Škerlj

Božo Radić/Cropix

Izložba ostaje otvorena do 25. rujna.

26. travanj 2024 04:58