StoryEditorOCM
KulturaDRUŽENJE u PALACEU

Neformalno ‘predstavljen‘ program 74. Dubrovačkih ljetnih igara, Franković poručio: ‘Očekujem da će se predstave vratiti na gradske prostore, recimo na Gundulićevu poljanu!‘

Piše Bruno Lucić
1. veljače 2023. - 19:41

Ne kako je uobičajeno na Kandeloru u podne u Festivalskoj palači, nego u Hotelu Palace prvog dana veljače neformalno je, uz druženje, ‘predstavljen‘ program Dubrovačkih ljetnih igara na kojemu su bila brojna poznata lica iz dubrovačkog javnog života. Očito je lakše pomicati datume nego granice umjetnosti. 

image

Mato Franković

Tonći Plazibat/Cropix

- Dan prije nego što je uobičajeno, predstavljamo 74. program Dubrovačkih ljetnih igara. Važno je istaknuti da se same financije i financijski okvir vraćaju na pretpandemijsku razinu, dakle, na 2019. Siguran sam da ćemo nakon ove večeri i nakon predstavljanja cjelokupnog programa pred sami početak Festivala vidjeti puno kritika: svake godine to kažem, a kazat ću i sad: Dubrovačke ljetne igre će uvijek biti dubrovačke, uvijek će živjeti s Dubrovčanima dok ih oni budu komentirali, kad komentari izostanu onda znamo da nešto treba mijenjati. S nestrpljenjem očekujem komentare, pozitivne, ali i afirmativne, negativne. Naći ćemo modele da budemo uspješniji, bolji, pozitivniji... Podsjećam da sam lani pred zatvaranje 73. Igara bacio rukavicu vezano za javne prostore, većina programa je tada bilo definirano i nije bilo moguće ući u nekakve ‘stare‘ nove prostore, ali to ostaje onima koji dolaze voditi Festival i pripremiti jubilarne 75. Igre gdje očekujem da će se predstave vratiti na gradske prostore, na primjer, nadam se na Gundulićevoj poljani. Grad će napraviti sve da osigura te prostore i da pokažemo kako može postojati simbioza gospodarstva, Grada i umjetnosti odnosno Dubrovačkih ljetnih igara, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

image

Slijeva: Joško Cebalo, Zrinka Marinović, Sanja Putica, Dora Ruždjak Podolski, Ivana Medo Bodanović, Mato Franković i Miro Drašković
 

Tonći Plazibat/Cropix

Dožupan Joško Cebalo uvjeren je kako će 74. Dubrovačke ljetne igre još jednom dokazati i pokazati da su najveći i najkvalitetniji kulturni festival u Hrvatskoj i šire. Pohvalio je dio programa namijenjen najmlađima.  

- Čestitao bih vodstvu Igara na iznimnom trudu koje ulaže iz godine u godinu... Dubrovačko-neretvanska županija iz godine u godinu podupire Igre i tako će biti i u budućnosti, želim vodstvu Igara puno uspjeha u radu i da sačuvamo igre koje su jedan od osnovnih dijelova hrvatske kulture, veselimo se 74. izdanju, poručio je Cebalo.

Na kraju se okupljenima obratila intendantica Dora Ruždjak Podolski

image

Dora Ruždjak Podolski

Tonći Plazibat/Cropix

- Morate znati da se mi koji radimo na Festivalu malo bojimo publike, pogotovo mi redatelji, živimo s tim komentarima i uvijek ih nekako osluškujemo i trudimo se osluškivati. Vraćajući se prošlo ljeto s Lokruma s generalne probe jedne predstave, odlučila sam ući u brod s publikom, riskirala sam da čujem komentare. Pošla sam na provu i s jednim bračnim parom sam se upustila u diskusiju o predstavi koju su upravo gledali, bila je to "Krvava svadba". Pozitivno su je recenzirali, uživali su u svemu, a onda je u jednom trenutku gospođa rekla: "Što bismo mi bez Igara?" Nisam to tada tako čula kako mi to pitanje odjekuje danas poslije skoro godinu dana – što bismo mi bez Igara? Za početak, u ovoj sredini, u ovom gradu, Igre su obilježje koje je neprocjenjivo. Svako kućanstvo u Hrvatskoj, svatko tko ima upaljeni televizijski aparat prati Otvaranje i zatvaranje, često i više od toga... Otvaranje je češće na meti jer treba donijeti određenu originalnost, ali zatvaranje je ‘odušak‘, ‘slavlje umjetnosti‘, više preferiram zatvaranja... Lijepo je čuti te komentare i biti svjestan da u Slavoniji, Lici, Zagrebu pa i u Bosni naprosto publika prati, da građani prate Igre! 74. Igre su svjedočanstvo da kulturu ništa ne može zatrti, pobijedili smo u jednom ratu, evo drugog rata koji se vodi po skrivenim zakutcima koje ne razumijemo do kraja, pobijedili smo virus zvan COVID-19... Igre su apsolutno veće od nas samih, poručila je Ruždjak Podolski.

O samom programu se na ‘predstavljanju programa‘ nije govorilo, ali se iz podijeljenih materijala može iščitati dio onoga što je festivalsko vodstvo pripremilo za 74. izdanje Igara. Događaj su glazbeno uveličali Mihaela Čuljak na violončelu i Teo Martinović na klaviru. 

image

Teo Martinović (klavir) i Mihaela Čuljak (violončelo)

Tonći Plazibat/Cropix

Dramske premijere

Dramski program 74. Igara donosi četiri nova naslova, a prva ovoljetna dramska premijera "Vidi kako Lokrum pere zube" koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića u režiji Paola Tišljarića. Predstava nastaje prema istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović koji je kronisterija autoričina odrastanja, odnosno života s ocem i bez njega. Otac je stožerni lik ovoga dobro komponiranog teksta u kojemu epistularni dio djeluje kao fikcija, a onaj faktografski povremeno dobiva fikcionalni karakter. Premijera će se održati 12. srpnja na otoku Lokrumu.

Drugi premijerni dramski naslov "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea, komedija koju će kao koprodukciju Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih postaviti jedan od najpopularnijih poljskih kazališnih redatelja Grzegorz Jarzyna, na tvrđavi Lovrjenac od 21. do 25. srpnja. U Jarzyninoj interpretaciji, čitano iz perspektive rodnih uloga i identiteta nebinarnih osoba, ova renesansna komedija postaje modernistički komad o fluidnim seksualnim identitetima koji se bore za pravo na postojanje u starom, patrijarhalnom svijetu. Protagonisti se, kako bi preživjeli, upuštaju u riskantnu igru temeljenu na moći i želji. Na Tri kralja govori o rodnim ulogama i njihovom utjecaju na međuljudske odnose.

Monodrama "Maske" glumca i redatelja Dražena Šivaka treća je ovoljetna premijera, predstava i projekt koji oživljava tradiciju commedie dell‘arte i približava ju široj publici. U formi predavanja, glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedie dell‘arte. Putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta (Držić, Shakespeare, Molière, itd.), gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele sa karakterima naših suvremenika. Premijerna izvedba je na programu 74. Igara 11. kolovoza na tvrđavi Bokar.

Četvrta dramska premijera 74. Dubrovačkih ljetnih igara "Sjetne žene raguzejske" autorski je projekt intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i Marijane Fumić koju će Festivalski dramski ansambl premijerno izvesti 20. kolovoza. Mjesto izvedbe projekta nije naveden. U "Sjetnim ženama raguzejskim" autorice tragaju za obrisima svakodnevnog života dubrovačke zajednice, posebno se fokusirajući na život žena u doba Republike te zrcaljenje tih života u iskustvu suvremenog. Preklapajući dva područja istraživanja: povijest žena i povijest svakodnevice, autorice stvaraju svojevrsnu dramsku fresku u kojoj se ogledaju najrazličitije sudbine dubrovačkih vladika, dumni, godišnjica, svodilja, tovjernarica, udovica, vilenica i mnogih drugih. U predstavi se preuzima građa iz aspekta ženskog ideala djevičanstva, zaručničke prakse, života ženske posluge, ženskih zanimanja, rubnih ženskih bavljenja (vilenice, mađionice, vještice) iz različitih arhivskih, povijesnih i suvremenih teorijskih spisa. Kroz predstavu "Sjetne žene raguzejske", žene postaju vidljive sudionice vibrantne svakodnevice dubrovačke povijesti i sadašnjosti.

image

Slijeva: Dora Ruždjak Podolski, Mato Franković i Ivana Medo Bodanović
 

Tonći Plazibat/Cropix

Glazbeni program

Svečano otvaranje 74. Dubrovačkih ljetnih igara u režiji pomoćnika intendantice za dramski program Saše Božića održat će se 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha. Glazbeni program u Kneževu dvoru otvorit će 13. srpnja britanski pijanist mađarskog podrijetla András Schiff. Pjevačica fado glazbe, Mariza, nastupit će na taraci tvrđave Revelin 15. srpnja. U okviru glazbenog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će i hrvatski ansambl Zagrebački solisti koji uskoro obilježava sedamdeset godina djelovanja. Ansambl u kojemu svira i koncert-majstorica DSO-a Đana Kahriman nastupit će s još jednom Dubrovkinjom - Marijom Pavlović na klarinetu. Njihov koncert na repertoaru Igara je 18. srpnja u atriju Kneževa dvora. Maxim Emelyanychev, koji je na Igrama dirigirao izvedbu Mozartove Velike mise 2018., ovog ljeta nastupit će kao pijanist, koncertom u atriju Kneževa dvora 4. kolovoza s ruskim violinistom Aylenom Pritchinom s kojim intenzivno surađuje još od vremena zajedničkog školovanja na moskovskom Konzervatoriju. U atriju Kneževa dvora nastupit će i violončelist Nicolas Altstaedt, koji će se dubrovačkoj publici 31. srpnja predstaviti samostalno recitalom, ali i zajedničkim muziciranjem s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na koncertu 2. kolovoza pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva

Dubrovački simfonijski orkestar će u okviru 74. Igara nastupiti i sa sopranisticom Josipom Bilić pod dirigentskom palicom Valentina Egela, inače šefa-dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra. Povodom 150. rođendana Blagoja Berse klavirski trio u sastavu Marco Graziani, Latica Anić i Krešimir Starčević priredio je program koji će uz Bersu predstaviti i trija Sergeja Rahmanjinova. Koncert će u Dvoru održati i gitarist Krešimir Bedek, a dio glazbenog programa nadolazeće festivalske sezone bit će i koncert njemačkog violončelista Eckarta Rungea s pijanisticom Martinom Filjak i saksofonistom Gordanom Tudorom. Ovaj trio izvest će program sa snažnim utjecajem jazza i tanga. Operni pjevač, bas-bariton Marko Mimica nastupit će u Dvoru 28. srpnja, a na završnom koncertu ispred Katedrale 25. kolovoza tradicionalno će nastupiti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz goste soliste.

 

29. lipanj 2024 02:45