StoryEditorOCM
KulturaBESPLATAN ULAZ

Klapa ‘Sv. Juraj‘ Hrvatske ratne mornarice povodom Dana dubrovačkih branitelja nastupa s DSO-om u crkvi Male braće

Piše Dv
4. prosinca 2023. - 10:37

Dubrovački simfonijski orkestar u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja priređuje tradicionalni koncert 5. prosinca u crkvi Male braće. Koncert će započeti u 20.30 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Orkestar pod ravnanjem Slobodana Begića ugostit će jednu od najpoznatijih hrvatskih klapa, "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice. U 22. godine svoga djelovanja klapa HRM-a je nastupala diljem domovine i svijeta stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada poput Reda hrvatskog trolista i Porina. Tijekom svog 22-ogodišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i prof. Maria Božića. Na ovom koncertu izvest će neke od najljepših domoljubnih pjesama kao što su "Tvoja zemlja", "Zemlja dide mog", "Croatio iz duše te ljubim", "Ratnici svjetla", "Zemljo moja" i druge.

Održavanjem koncerta na ovaj datum, Dubrovački simfonijski orkestar ujedno se prisjeća nezaboravnog koncerta održanog 5. prosinca 1991. u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Bio je to prvi koncert klasične glazbe u ratnom Dubrovniku, iniciran od strane Vida Peručića i Marija Polzera. Orkestar se, u nemogućim uvjetima, pridružio svijetu u obilježavanju 200 godina smrti velikog Mozarta. Nastupio je Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražinića, gitarski duo Ante Skaramuca-Frano Matušić i Frano Krasovac na klaviru, a slikar Josip Škerlj priredio je izložbu. Nakon toga koncerti su se nastavili, a glazba je prkosila ratu.

29. travanj 2024 07:09