StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI LIVIJE PANDUR

Izvedena posljednja ovogodišnja premijera: Shakespeareove ‘Kraljice‘ zavladale Velikom scenom Kazališta Marina Držića

Piše Dv
1. prosinca 2023. - 22:03

U Kazalištu Marina Držića premijerno je izvedena predstava "Kraljice" prema dramama Williama Shakespearea, a u režiji Livije Pandur.

- Osnovna dramska struktura za predstavu ‘Kraljice‘ temelji se na "Richardu III.", posljednjoj drami Shakespeareova povijesnog ciklusa (napisana oko 1592.) u kojoj obrađuje jedno od najkrvavijih razdoblja engleske povijesti, poznato kao Ratovi dviju ruža (1455.–1487.), te niz građanskih ratova za englesko prijestolje između sljedbenika dviju suparničkih grana kraljevske kuće Plantageneta: Lancastera i Yorka. Uslijed tih ratova je 1471. umro posljednji muški nasljednik kuće Lancaster i naslijedila ih je loza Tudor. 1483. dogovorene su političke zaruke kuća Tudor i York i time je stvorena nova kraljevska dinastija koja je riješila sporove te položila temelje za vladavinu Elizabete I., tzv. Elizabetinsko doba. Shakespeare je navodno zločinstvo Richarda III. iskoristio kao opravdanje za utemeljenje mita o Tudorskoj dinastiji. Richarda demonizira, kao moralnu pošast epskih razmjera, da bi idealizirao i legitimirao vladavinu Richmonda ili Henrika VII., kojeg predstavlja kao Božjega posrednika i odrješenika.

U kontrastu s etabliranim praksama štrihanja ženskih uloga i replika u suvremenim produkcijama "Richarda III.", u "Kraljicama" eliminiramo gotovo sve muške uloge (osim kad nam dramaturški trebaju) i fokusiramo se na sudbinu kraljica, koje već prema Shakespeareu čine jedinu i često previđenu opoziciju Richardovoj diktaturi, mizoginiji i nasilju. Suvremene analize su pokazale da žene u "Richardu III." predstavljaju odlučujući čimbenik koji je pomogao okončati Richardovu diktaturu. Uz to je Shakespeareov tekst podvrgnut i dekonstrukciji pomoću kritičkih feminističkih analiza njegovog opusa, zapisao je dramaturg Tibor Hrs Pandur koji uz redateljicu potpisuje adaptaciju teksta.

Za prijevod su zaslužni Antonela Tošić, Livija Pandur i Tibor Hrs Pandur, scenograf je Marko Japelj, kostimograf Leo Kulaš, skladatelj i oblikovatelj zvuka Silence (Boris Benko i Primož Hladnik), oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, oblikovateljica video projekcija Lina Rica, asistentica kostimografije Petra Andrić, asistentica dramaturgije Antonela Tošić, suradnica za pjevanje Ines Tričković, učitelj boksa Pero Konsuo, a inspicijentica Anita Bubalo.

U predstavi igraju: Marija Šegvić (Margareta), Nika Lasić (Kraljica Elizabeta), Angela Bulum (Lady Anne), Mirej Stanić (Vojvotkinja od Yorka), Bruna Tullio (Elizabeta ml.), Zdeslav Čotić (Sluga, Vojvoda od Yorka, Richard III., Brakenbury, Liječnik, Henrik VII.).

Repriza je na rasporedu 2. prosinca s početkom u 18 sati.

27. travanj 2024 19:48