StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA FLORA

Ivan Midžić otvorio izložbu ‘EkoTehnologija —Posveta Kargo kultovima‘: umjetnik koji život preobražava u ‘eco-friendly‘ utopiju u kojoj nema potrošnje prirodnih resursa

Piše Dv
23. ožujka 2022. - 15:12

U Galeriji Flora otvorena je izložba "EkoTehnologija —Posveta Kargo kultovima" umjetnika Ivana Midžića.

image

Autor s ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik Tonkom Smokvinom

Igor Brautović

- Radovi Ivana Midžića "EkoTehnologija — Posveta Cargo kultovima" su referenca na stvarne ljudske prakse, svojevrsni sociološko kulturni fenomen koji se pojavio još krajem 19. stoljeća, a riječ je o vjerskim pokretima koji su se pojavili kao oblik otpora kolonijalnoj vlasti s ciljem obnove društva i pribavljanja materijalnih dobara obrednim sredstvima. Utemeljeni su na vjerovanju u povratak duhova predaka koji će obespravljenim domorocima donijeti brodove natovarene luksuznim zapadnjačkim dobrima i okončati kolonijalnu vlast. U praksi je to značilo da su izrađivali imitacije predmeta koje su koristili njihovi napredniji posjetitelji sa Zapada, primjerice radija od drveta, avione od slame ili piste od pijeska. Nisu razumjeli kako tehnologija zapravo radi pa su je pokušali ponovno stvoriti samo na temelju vanjskog izgleda. Ti predmeti nisu imali ni estetsku ni funkcionalnu vrijednost već su isključivo služili kao ritualni objekti. Iako nisu donosili očekivanu promjenu, domoroci su upali u zamku robne fetišizacije na čemu su izgradili čitavi novi sustav vjerovanja.

image
Igor Brautović

- U što Ivan preobražava život? U "eco-friendly" utopiju u kojoj nema potrošnje prirodnih resursa, u kojoj tehnologija isključivo radi na obnovljive izvore energije? Ili se gnuša takvih isključivosti smatrajući ih svojevrsnim "fašizmom" 21. stoljeća? Ni tu nam ne nudi jednoznačne odgovore. I pitanja i odgovori su negdje u rascjepu između stvarnosti i mašte, života i umjetnosti, utopije i distopije... U svjetlu vrlo vjerojatnog slijeda događanja prema kojima će "ekološka kriza 21. stoljeća biti analogna dvama svjetskim ratovima kao katalizator ubrzanog tehnološkog razvoja (Yuval Noah Harari).", Ivanovo rekontekstualiziranje primitivnih rituala u visokotehnološkom kontekstu služi kao pokušaj iznalaženja bar umjetničkih rješenja za tako složena pitanja. Umjetnik svojom "EkoTehnologijom" pokušava pridonijeti rješavanju problema ekološke krize na jednoj suptilnijoj, intuitivnoj razini vjerujući u transformativni potencijal umjetnosti, dok istovremeno odbija i život i umjetnost shvatiti previše ozbiljno, napisala je Anita Kojundžić Smolčić.

image
Igor Brautović

Izložba se može pogledati do 29. ožujka, svaki dan od 11 do 13, te od 16 do 20 sati.

16. lipanj 2024 21:36