StoryEditorOCM
KulturaKONCERT U DVORU

Dubrovačka publika imat će priliku poslušati djelo ‘Baci‘ i druge skladbe talijanskog umjetnika Maurizia Mastrinija, Orkestrom će ravnati dirigent Paolo Scibilia

Piše Dv
3. srpnja 2023. - 12:11

"Baci" (poljupci) novo je djelo talijanskog pijanista Maurizia Mastrinija, skladano u povodu stogodišnjice najpoznatije "ljubavne" čokoladice na svijetu "Baci" koju proizvodi talijanski brand "Perugina". Dubrovačka publika imati će priliku poslušati ovo djelo i druge skladbe talijanskog umjetnika u utorak, 4. srpnja u atriju Kneževa dvora. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom će ravnati talijanski dirigent Paolo Scibilia. Početak koncerta je u 21 sat.

Maurizio Mastrini jedan je od najzanimljivijih talijanskih pijanista i skladatelja na međunarodnoj sceni. Ovaj status stekao je zbog atraktivnih koncerata na kojima klasična djela svira unatrag – od posljednje note do prve. Iza njega su turneje na Islandu, u Danskoj, Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, SAD-u, Španjolskoj i Češkoj, u posljednjih deset godina oko 770 koncerata diljem svijeta. Kritika za njega čak kaže da je "malo lud i malo genijalan, ali u 80% slučajeva genijalan". Neke od njegovih skladbi su iznimno jednostavne, iza nekih je matematika, u djelima se služi s onim što ga čini i što ga okružuje. Tako je, primjerice u svom autorskom djelu "HEART" koristio svoje otkucaje srca kao ritmičku osnovu. Pri skladanju djela "BACI", Maurizio Mastrini je u naslovu koristio glazbenu abecedu i solmizaciju te stvorio emotivno djelo, upravo što samom naslovu i pripada.

Iza Paola Sicibilie, talijanskog dirigenta, pijanista, pedagoga i umjetničkog voditelja, više je od 1000 događanja, bilo kao interpretatora ili organizatora. Predsjednik je Koncertne udruge Sorrento, umjetnički direktor Međunarodnog festivala "Sorrento Classica" i niza međunarodnih događanja u Italiji i inozemstvu. Ravnao je brojnim ansamblima kao što su I Solisti di San Carlo, S.C.S. Sorrento Sinfonietta International Orchestra, S.C.S. Antiqua Orchestra, Belle Epoque Ensemble, Moldova Camerata, Orkestar radio-televizije Tirana i Glazbena akademija u Tirani, Filharmonija Chernivsky, Ivano Frankivsk Filharmonija, Kiev Universo komorni orkestar, Rivanjska filharmonija, Mariupoljska filharmonija, Luganska filharmonija, Komorni orkestar Profundis (Sjeverna Makedonija); New York Chamber Players Orchestra (SAD) i brojni drugi.

Ulaznice za koncert dostupne su u uredu DSO-a (od 9 do 14 sati), u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama i online na ulaznice.hr, a popuste za građane moguće je ostvariti isključivo na blagajni DSO-a.

29. travanj 2024 07:26