StoryEditor
KulturaREŽIJA HELENE PETKOVIĆ |

DRUGA OVOGODIŠNJA PREMIJERA Na velikoj sceni Kazališta Marina Držića izveden "Amfitrion"

Piše Dv
26. ožujka 2021. - 22:28
Hrvoje Margaretić

Na velikoj sceni Kazališta Marina Držića premijerno je izvedena predstava "Amfitrion" u režiji Helene Petković. Predstava je rezultat koprodukcije dubrovačkog teatra i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Dramaturginja ovog komada J. B. P. Molièrea je Ivana Vuković.  

- Jedini Molièreov mitološki komad ”Amfitrion” tematizira sudbinu istoimenog lika iz grčke mitologije, Kreontovog suvremenika i sugrađanina, te Heraklovog očuha. Radnja se odvija nakon što se Amfitrion vraća iz rata u kojem je išao osvetiti Alkmeninu braću, što je bio Alkmenin uvjet za brak s njim. U toj osveti pomagao mu je i sam Zeus odnosno Jupiter. Međutim, dok je Amfitrion u osvetničkom pohodu, Jupiter je u ljubavnom pohodu na Alkmenu, prerušen u lik Amfitriona.

Amfitrion i Alkemena tako postaju još jedne žrtve Jupiterove seksualne nezasitnosti koja u komičnom ključu skoro dovodi do raspada njihovog braka. U produkciji KMD-a i HNK Šibenik te u režiji Helene Petković i adaptaciji Ivane Vuković, zadržavajući osnovnu premisu radnje, strukturu zabune i egzistencijalne dileme, ali korištenjem suvremenog jezika i konteksta, ”Amfitrion” će zaživjeti u suvremenom svijetu i kazalištu čime će se komičnost i aktualnost samo potencirati, stoji u popratnom tekstu. 

U predstavi igraju: Hrvoje Sebastijan (Amfitrion), Bojan Beribaka (Sosija), Pavle Vrkljan (Jupiter), Branimir Vidić (Merkur), Franka Klarić (Alkmena), Ana Perković (Kleantida) i Srđana Šimunović (Noć).   

Autorski tim čine: Helena Petković (režija), Ivana Vuković (dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Sara Lovrić Caparin (kostimografija), Matea Bilosnić (koreografija i scenski pokret), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla) te Damir Šimunović (skladatelj).

Šibenska premijera je na rasporedu 9. travnja, a reprize u Dubrovniku su na rasporedu 27. ožujka te 16. i 17. travnja - sve izvedbe s početkom u 20 sati.

02. kolovoz 2021 19:22