StoryEditorOCM
KulturaKRAJ PRAVNE BITKE

Dorinda Bulić Čotić nakon pobjede dubrovačkog HDLU-a: ‘Na primjeru Florinog doma pokazala se važnost međusobne podrške umjetnika!‘

Piše Bruno Lucić
12. ožujka 2024. - 22:51

Iz metropole su ovih dana stigle dobre vijesti: budućnost Florinog doma više nije neizvjesna, sudskih peripetija neće biti, a ovaj umjetnički prostor u Lapadu ostaje u rukama dubrovačkih umjetnika.

Naime, sredinom ovog tjedna u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu održana je Skupština Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a na dnevnom redu bila je točka o Florinom domu. Glasalo se o tome hoće li Upravni odbor HDLU dubrovačkom HDLU nastaviti sudski osporavati vlasništvo nad Florinim domom, a članstvo je ovim putem od uprave Društva zatražilo da odustane od potraživanja ove nekretnine. Prethodno su umjetnici, članovi Društva, pozvani da se odazovu Skupštini i da ‘glasaju po svojoj savjesti‘.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik, sa sjedištem u Florinu domu, 16. je siječnja ove godine otplatilo svoju zadnju ratu poreza nad vlasništvom nad Florinim domom, a sredstva za to su se prikupljala i preko prigodnih, prodajnih izložbi. Zanimljivo, Florin dom je kao galerijski prostor prošle godine obilježio 100 godina postojanja, a objavljena je i predstavljena prigodna monografija.

Na cijelu situaciju osvrnula se predsjednica HDLU Dubrovnik, Dorinda Bulić Čotić.

- Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagreba pokušavalo je u više navrata doći u posjed Florinog doma u Lapadu, ali svaka pravna radnja kojom su potraživali nekretninu je sudskom odlukom proglašena neutemeljenom. S druge strane, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik je u vlasništvu Florinog doma od travnja 2021., nekretninu je steklo temeljem dosjelosti i u zgradi djeluje i o njoj se brine preko 75 godina, napominje Bulić Čotić te nastavlja:

image
Galerija Flora/Facebook

- Uprava Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu je bez znanja svoga članstva pokrenula tužbu protiv Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik. Na odluku Trgovačkog suda u Dubrovniku koji je tužbu proglasio neutemeljenom reagirala je žalbom Drugostupanjskom sudu u Zagrebu. Tražila je vraćanje postupka na Prvostupanjski sud i namjeravala je nastaviti ovo nepravično potraživanje dokle god postoji mogućnost žalbe. Umjetnici su, kao i sveukupna javnost bili zgroženi takvim neopravdanim postupcima uprave zagrebačkog društva. Ne želeći joj dati legitimitet za taj postupak ujedinili su se kao Skupština – najveće tijelo upravljanja udrugom sa zahtjevom za odustajanjem od tužbenih zahtjeva prema Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Dubrovnik, navodi Bulić Čotić.

Na društvenim je mrežama nakon održane Skupštine osvanula samo jedna riječ, "Pobjeda", pa je svima bila jasno kakav je njezin ishod. Da je pobjeda itekako slatka, ne krije ni predsjednica dubrovačkog HDLU.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ovaj događaj je bio od velike vrijednosti jer je pokazao međusobnu podršku umjetnika koja nije samo simbolična već je platforma za poticanje pozitivnih promjena, a u slučaju Florinog doma i borba protiv neprihvatljivih i neutemeljenih pokušaja oduzimanja nekretnine. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik kroz svoj bogati program proteklih godina ugostio je velik broj umjetnika i ostvarivao u potpunosti zamisli svoje ostaviteljice Flore Jakšić o načinu korištenja prostora i njegovoj svrsi. Vjerujemo da umjetnici i strukovna udruženja umjetnika svoje odnose trebaju graditi na međusobnoj podršci, suradnji i zato je ova odluka zagrebačkih umjetnika jedan važan korak u tom smjeru i na tome im zahvaljujemo, zaključuje Bulić Čotić.

27. travanj 2024 04:50