StoryEditorOCM
KulturaPREMIJERE, GOSTOVANJA...

Dođite u KMD-a tijekom ovih hladnih dana i zagrijte se uz predstavu ‘Vidi kako Lokrum pere zube‘! Evo što dubrovačku publiku očekuje u nastavku sezone...

Piše Bruno Lucić
12. siječnja 2024. - 16:49

Na konferenciji za medije u foajeu Kazališta Marina Držića predstavljen je drugi dio kazališne sezone, a najavljena izvedba predstave "Vidi kako Lokrum pere zube" nastaloj prema istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović i u režiji Paola Tišljarića, a premijerno izvedenoj koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama na Lokrumu 12. srpnja 2023. u sklopu 74. festivalskog ljeta. Komad će se izvesti na Velikoj sceni KMD-a 17., 18. i 21. siječnja s početkom u 20 sati. Uvodno se okupljenim predstavnicima medija obratio ravnatelj KMD-a, Paolo Tišljarić.

image

Mirej Stanić i Paolo Tišljarić

Vedran Jerinić

- Nakon kratkog godišnjeg odmora, nastavljamo s našim redovnim programom. Sezonu otvaramo već spomenutom predstavom "Vidi kako Lokrum pere zube", a nakon toga slijedi autorski projekt Marijane Fumić i Aide Bukvić "U potrazi za Cvijetom Zuzorić", riječ je o kazališnoj refleksiji lika i djela, rekao bih, ‘mističnog‘ i neistraženog života Cvijete Zuzorić. Sigurno će probuditi veliki interes dubrovačke javnosti i mislim da je Marijana napravila jako zanimljiv tekst. Već ste je upoznali kroz brojne naslove na Dubrovačkim ljetnim igrama, a u krajnjoj liniji i kroz koprodukciju "Vidi kako Lokrum pere zube". Nakon toga slijedi klasična komedija, Molièreov "Umišljeni bolesnik" u režiji Lee Anastazije Fleger koja se već predstavila u našem kazalištu režijom predstave "Blizanke" 2019. "Blizanke" su dobile brojne nagrade, bili smo na mnogim festivalima i ovo je bio prirodan nastavak suradnje koji bi se, da nije bilo korone, dogodio i ranije. Bit će tu i mnogo zanimljivih gostovanja. Upravo smo se vratili iz Podgorice gdje smo gostovali s našim "Kraljicama", a njihov će nacionalni teatar gostovati kod nas s predstavom "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića koji je sigurno jedan od najizvođenijih i trenutno najboljih hrvatskih živućih pisaca i nekako je ta Matova slika s njima potaknula ovu našu novu suradnju i nadam se da će se ona nastaviti u godinama pred nama, poručio je Tišljarić te dodao:

image

Paolo Tišljarić

Vedran Jerinić

- Gostovat će kod nas i predstava "Vitača" u režiji Sare Stanić s legendom hrvatskog glumišta Lelom Margitić koju ćete, nakon brojnih godina a mislim da je zadnji put gostovala sa "Stilskim vježbama", vidjeti na našoj maloj sceni Bursa. Isto tako, u Bursi će gostovati i predstava "Na dnu oceana postoje neki svjetovi" Romana Nikolića koja je isto tako osvojila brojne nagrade na domaćim festivalima. Možemo još najaviti reprizu "Kraljica" i "Candidea", a s predstavom "Vidi kako Lokum pere zube" gostujemo na ovogodišnjem Virkasu – Virovitičkim kazališnim susretima i na festivalu Balkan Breeze u turskom gradu Bursi. Najavio bih da ćemo na dan pretpremijere, 17. siječnja, u sklopu naših Razgovora o kazalištu u Bursi ugostiti Ivanu Lovrić Jović koja će sa Stašom Aras razgovarati o tom romanu, o procesu, adaptaciji, o Ivaninom kazališnom životu. Dan nakon premijere, dok se naši glumci budu odmarali, u Bursi ćemo 19. siječnja predstaviti novu knjigu Ane Lederer u kojoj ona govori o svom intendantskom mandatu u HNK u Zagrebu, najavio je ravnatelj KMD-a pozvavši sve zainteresirane na predstojeće događaje u teatar. 

image
Aljoša Rebolj

Autorski tim predstave "Vidi kako Lokrum pere zube" čine: Marijana Fumić (dramatizacija), Paolo Tišljarić (redatelj), Vesna Režić (scenografkinja), Ana Mikulić (kostimografkinja), Marko Mijatović (oblikovatelj svjetla), Žarko Dragojević (autor glazbe i oblikovatelj zvuka), Miran Brautović (oblikovatelj video projekcija), Nikolina Kuzmić (asistentica scenografkinje), Petra Andrić (asistentica kostimografkinje), Bojan Beribaka (suradnik za glazbu, obrada gitarskih songova), Aljoša Rebolj (fotograf) i Anita Bubalo (inspicijentica).

U predstavi igraju: Marija Šegvić (Antica), Sandra Lončarić (Lunette, Anitičina majka), Mirej Stanić (Anna, Antičina baka), Anja Đurinović (Nuša, Antičina kćer) i Kor (Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić i Bojan Beribaka). 

Stanić, inače prvakinja dubrovačkog teatra, za svoju je interpretaciju Anne bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu žensku ulogu. Napomenuo je Tišljarić kako je predstava bila uvrštena među brojne popise najboljih predstava ove sezone.  

image

Mirej Stanić

Vedran Jerinić

- Naravno, lijepo je bilo igrati na Lokrumu, međutim, isto se veselim povratku na scenu u Kazalište. Tamo smo se borili s raznim alergijama, vjetrometinom... Tako da će nam ova ušuškana atmosfera Kazališta sigurno dobro doći, dapače, možda će donijeti nešto novo u predstavu. Što će se dogoditi s predstavom, vidjet ćemo, pretpostavljam da će dobiti jednu drugu vrstu topline jer se priča događa u nečijem dnevnom boravku i stvara se intimna atmosfera. Za adaptaciju teksta Marijana Fumić je također bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta, a ona je iskoristila i izvukla samo ženske likove u prvi plan. Susreću se četiri generacije tako da vjerujem da će se možda nešto novo početi događati među nama kao kolegama, glumcima odnosno interpretatorima tih lica. Vjerujem da će svi oni koji su propustili pogledati predstavu na Lokrumu rado doći s nama zagrijati se u Kazalištu, pogotovo sad kad je vani bura i zima, izjavila je Stanić te dodala:

image
Aljoša Rebolj

- Što se tiče moje uloge, meni je bilo najintrigantnije s obzirom da je dosta naših sugrađana poznavalo Ivaninu nonu pa bi mi rekli: "E, mi smo poznavali tu gospođu, sad ćemo vidjeti kako ćeš je ti napraviti!" Najgore je napraviti lice za koje znate da je tu šetalo po Stradunu, a brojni među publikom su je poznavali. Trebalo je to izvesti...  Zbog ove nominacije i brojnih pohvala publike, koja je to prepoznala, srce mi je ogromno. To mi je ipak najveća potvrda da sam otkrila na koji način izvesti jednu takvu nonu koja je pola Fiumanka, Talijanka, a došla je jadna nesretna u Dubrovnik! Sigurno, vizualno nismo bile iste, ali sam sretna da sam joj dušu uspjela pronaći i iznijeti publici ali i da je sve ono što je Paolo zamislio, izašlo van, poručila je Stanić.

28. travanj 2024 11:38