StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSad je u egzilu

Zvali su ga Ruski Rambo, bio je omiljeni Putinov glumac. No nakon preko noći je postao državni neprijatelj

Piše D.K./sd
16. siječnja 2023. - 17:36

Ruski glumac Artur Smoljaninov bio je zvijezda jednog od omiljenih ratnih filmova Vladimira Putina. Film Deveta četa tematizirao je herojsku borbu nekadašnje sovjetske jedinice u Afganistanu, pa se glavnog glumca nerijetko nazivalo i ‘Ruskim Rambom‘. Nekad je bio miljenik režima, a sad je u egzilu, klasificiran kao "strani agent" i suočen s kaznenom istragom, piše CNN.

U svom zadnjem intervjuu ‘Ruski Rambo‘ je rekao da je spreman boriti se na strani Ukrajine i ubijati ruske okupatorske vojnike. Za Novaya Gazetu je prošlog tjedna izjavio: “Ne osjećam ništa osim mržnje prema ljudima s ruske strane fronta. I da sam tamo, prema njima ne bih imao milosti.” Rekao je i da je njegov bivši kolega, također glumac, otišao  boriti se na ruskoj strani, donosi Slobodna Dalmacija.

“Bih li ga upucao? Bez ikakve sumnje! Je li otvorena mogućnosti da se idem boriti za Ukrajinu? Apsolutno! Ako krenem u ovaj rat, borit ću se samo za Ukrajinu”, bio je rezolutan Smoljaninov.

image

Filmska ekipa ‘Devete čete‘ na pozornicama

Tatyana Makeyeva/Afp

Nekoliko dana nakon ovoga intervjua rusko Ministarstvo pravosuđa klasificiralo je glumca kao ‘stranog agenta‘ i naloženo je pokretanje kaznenog postupka protiv ‘Ruskog Ramba‘.

Iz ruske perspektive, ovo nije Smoljaninova jedina ‘izdaja‘. Bio je i prije vrlo kritičan prema ruskoj agresiji na susjede, pa je nedavno snimio prerađenu pjesmu iz sovjetske ere – Temnaya Noch (Tamna noć). “Pogledaj, okupatoru kako su rodilišta bez struje/kako djeca sjede u skloništima. I kako se knjige pale/Ruska noć stigla je do škola i bolnica.” – glase prvi stihovi. U nastavku se spominje i „bunker, gdje se jedan Führer skriva, I ćelavi mali kuhar, hrani Führera iz žlice." Referenca je jasna i odnosi se na Jevgenija Prigožina, zvanog Putinov Kuhar, koji vodi zloglasnu privatnu vojsku Wagner u ime Kremlja.

image

Moskva: memorijal afganistanskom ratu

Alexander Nemenov/Afp

Kad je prošlog ljeta prvi put progovorio protiv rata, Smoljaninov je još bio u Rusiji. U tadašnjem intervjuu je izjavio da je odluka o ratu “katastrofa, sve se srušilo: pepeo, dim, smrad, suze”. Prošlog listopada moskovski okružni sud odredio je kaznu od 30.000 rubalja protiv Smoljaninova zbog tobožnjega diskreditiranja ruskih oružanih snaga, no istog mjeseca on je već napustio rodnu Rusiju i vjerojatno je trenutno u Latviji.

Smoljaninov je ispričao javnosti kako je pješice prešao rusku granicu i u listopadu ušao u Norvešku. „Prođeš samo 30 metara i ispred tebe su sasvim drugi ljudi, tako mekani. Čak su i izgledom drugačiji” – izjavio je.

image

Vladimir Putin s redateljem Fjodorom Bondarčukom na premijeri

Sergei Zhukov/Afp

Film "Deveta četa" bio je svojedobno toliko popularan u Ruskoj Federaciji da je Putin 2005. osobno poželio dobrodošlicu glumcima i ekipi te ih primio u svoju rezidenciju izvan Moskve na posebnu svečanu projekciju. Kremlj je priopćio da je nakon gledanja filma Putin razgovarao s glavnim glumcima, uključujući Smoljaninova, te redateljem Fjodorom Bondarčukom (njegov otac Sergej Bondarčuk, rodom Ukrajinac iz Hersona, glumio je partizanskog komandanta u  Bitki na Neretvi Veljka Bulajića). Putin je u razgovoru s ekipom izjavio da je film Deveta četa toliko moćan da gledatelju uzima dušu.

image

Čak su i ruski kadeti slavili glumce i film o afganistanskom ratu

Tatyana Makeyeva/Afp

Rusko ministarstvo pravosuđa posljednjih je dana, uz nekadašnjeg ‘Ruskog Ramba‘ dodalo još niz eminentnih ruskih glumaca i kulturnih radnika na svoj dugački popis ‘stranih agenata‘. Našlo se na njemu i nekoliko novinara i glazbenih kritičara. Dva poznata kazališna glumca otpuštena su iz Moskovskog umjetničkog kazališta Čehov zadnji tjedan zbog kritiziranja rata u Ukrajini. Dmitrija Nazarova i njegovu suprugu Olgu Vasiljevu smijenio je umjetnički ravnatelj kazališta Konstantin Habenski, te je glumački par optužio za neoprostiv grijeh: “antiruske osjećaje”.

06. srpanj 2024 02:57