StoryEditorOCM

Znate li da Hrvatska ima elitnu školu za vojne vođe i priprema ih za moguće ratno djelovanje. Testiranje je rigorozno

Piše dv
10. travnja 2023. - 16:15

Znate li da u Hrvatskoj postoji Središte za razvoj vođa? Nosi ime Marka Babića i obučava dočasnike i časnike Hrvatske vojske u Udbini. Središte je svečano otvoreno 13. rujna 2019. u vojarni "Josip Jović" u Udbini, a cilj središta je razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja. Središte je ustrojeno po modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović Gavran koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000. godine, donosi Slobodna Dalmacija.

Evo kako objašanjavju rad tog središta u Hrvatskom vojniku:

Hrvatska vojska od sredine rujna ponovno dobiva središte u kojem će se, na temelju stečenih iskustava iz Domovinskog rata i po modelu nekadašnjeg Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran" u Šepurinama, stvarati visokomotivirani, obučeni i kompetentni vođe koji će znanja i vještine stečene na obuci prenositi svojim postrojbama te tako biti primjer podređenima te uzdanice nadređenima.

image
Marko Mrkonjic/Cropix

Središte za razvoj vođa "Marko Babić" je smješteno u vojarni "Josip Jović" u Udbini. Lokacija je izabrana zbog središnjeg položaja u Republici Hrvatskoj, ali i zbog dobre prometne povezanosti te blizine ostalih obučnih kapaciteta – poligona "Eugen Kvaternik" kod Slunja i "Crvena zemlja" kod Knina te vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Kod donošenja odluke o lokaciji prednost vojarne u Udbini bilo je i zemljište koje pruža izvrsne uvjete za provedbu zahtjevne obuke. "Iskustvo je pokazalo da se na području Udbine mogu provoditi najzahtjevniji oblici obuke. Potvrdila je to i commando obuka, koju provodi Zapovjedništvo specijalnih snaga. Lokacija raspolaže potrebnom infrastrukturom i sadržajima za smještaj, život i rad pripadnika Središta i polaznika tečaja," objašnjava zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković zašto je upravo Udbina odabrana kao mjesto gdje će se stvarati nova generacija borbenih vođa.

Kako u vojarni "Josip Jović" postoji sve potrebno za uspješnu provedbu tečaja, obuka će se oslanjati ponajprije na njezinu infrastrukturu. Međutim, obuka će se provoditi i na drugim lokacijama, odnosno poligonima, vježbalištima i strelištima koji svojom infrastrukturom mogu poduprijeti ispunjenje obučnih ciljeva. Glavni je cilj ustrojavanja Središta za razvoj vođa "Marko Babić" razvoj i jačanje sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske. Obuka je namijenjena dočasnicima koji obnašaju dužnosti od razine vođe skupine, preko zapovjednika desetine do prvog dočasnika voda/satnije te časnicima razine zapovjednika voda, koji će potom novostečene vještine primjenjivati u postrojbama.

image
Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

"U Hrvatskoj vojsci razvijena je Izobrazba za razvoj vođa, koja se provodi s vojnicima kako bi ih se osposobilo za prvu dočasničku dužnost. Na njoj stječu potrebna znanja i vještine za uspješno vođenje tima, skupine i desetine. Ono što želimo postići sa Središtem za razvoj vođa upravo je te vojnike, ali i ostale pripadnike koji obnašaju zapovjedne dužnosti na nižim taktičkim razinama, dodatno izbrusiti u vještinama vođenja i zapovijedanja postrojbama kako bi po završetku tečaja kolegama prenijeli stečena znanja i vještine," kaže general Jurković te dodaje kako će naglasak obuke biti na razvijanju vještina i znanja koji moraju krasiti svakog vođu na svim razinama. To su, ističe zapovjednik HKoV-a, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, prilagodljivost, kreativnost, otpornost, snalažljivost, fleksibilnost. "Tečaj je dizajniran da razvija karakter i vođu kao zapovjednika i obučavatelja," kaže general Jurković.

Od polaznika se zahtijevaju visoki psihofizički standardi, a predloženi program uključuje obuku u svim terenskim i vremenskim uvjetima. Konkretno, koncipirana je tako da elementi borbeno usredotočene obuke usmjeravaju polaznike koji će kao vođe voditi vojnike u svim situacijama u kojima se danas, a i u budućnosti, mogu naći.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

"Naglasak će biti na razvoju vještina i znanja u cilju što učinkovitijeg, kvalitetnijeg i uspješnijeg procesa vođenja postrojbi na taktičkoj razini. Poseban naglasak bit će stavljen na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama. Obuka će se provoditi praktički 24 sata dnevno u svim vremenskim uvjetima," najavljuje general Jurković te nabraja samo neke od njezinih elemenata – navigacija, gađanje iz osobnog naoružanja u svim uvjetima, taktičke zadaće, procedura vođenja postrojbi, tjelesna priprema, vojna psihologija, andragogija, didaktika…

Program obuke trajat će pet tjedana, a obuhvatit će tri faze s prethodnom selekcijom, koja obuhvaća u prvom redu administrativnu selekciju. To znači da potencijalni kandidati moraju zadovoljiti standardne kriterije kao i za svaki drugi oblik stručnog usavršavanja – zdravstvena sposobnost, službena ocjena, tjelesna spremnost, primjereno vojničko ponašanje. Nakon administrativne selekcije slijedi ulazno testiranje i potom početak tečaja, a važno je napomenuti kako će obuka tijekom cijelog procesa imati selekcijski karakter. "Kandidat koji ne zadovolji standard na trenutačnom obučnom segmentu neće moći nastaviti tečaj. Ono što očekujemo na kraju tečaja je da imamo visokomotivirane i kompetentne vođe Hrvatske vojske, obučene i osposobljene za nove izazove, koji služe za primjer podređenima u svojoj postrojbi i koji su oslonac nadređenima u radu," jasan je general Jurković.

image
Ante Cizmic/Cropix

Cilj je da obuku u Središtu za razvoj vođa završe samo najbolji. Tijekom prve i druge faze obuke provodit će se obučni sadržaji vođenja, pješačkog oružja, zaštite i prve pomoći, taktička obuka, premještanje snaga, minsko-eksplozivna sredstva, preživljavanje, izbjegavanje, otpor i izvlačenje, samoobrana i tjelovježba. U trećoj fazi provele bi se administrativne zadaće, razduženje oružja, opreme, pribora i sredstava te uručenje uvjerenja o uspješnom završetku obuke uz završnu svečanost. Kruna treće faze obuke bila bi završna vježba u trajanju od 72 sata. Tijekom nje aktivnosti bi se provodile u kontinuitetu danju i noću po radnim točkama, a polaznici bi određenu rutu prolazili u taktičkim uvjetima te na spomenutim radnim točkama izvodili taktičke radnje te niz situacijskih vježbi. Tečaj će završiti pješačkom hodnjom s provedbom taktičkih zadaća, kao što su u Središtu "Damir Tomljanović Gavran" obuku završavali ondašnji polaznici.

Tko je bio Marko Babić?

Dok je Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika u Šepurinama nosilo ime po legendarnom pripadniku Tigrova Damiru Tomljanoviću Gavranu, Središte za razvoj vođa nosi ime po još jednom junaku Domovinskog rata – Marku Babiću. Marko Babić bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade.

Nakon pogibije legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre, Babić dolazi na njegovo mjesto. Babić i suborci uništili su čak 14 neprijateljskih tenkova na Trpinjskoj cesti, koju su do zadnjih dana Bitke za Vukovar uspjeli obraniti od napada JNA. Nakon sloma vukovarske obrane uspio je izići iz grada, a borbu je nastavio na drugim bojištima u Domovinskom ratu.

Njegovi roditelji, zajedno s još petnaestak osoba, odvedeni su 14. rujna 1991. i ubijeni u mjestu Trpinji kod Vukovara. Odbio je predsjedničku mirovinu, a u Hrvatskoj vojsci bio je do 1997. Nakon toga radio je kao producent HRT-ova dokumentarnog serijala Heroji Vukovara. Nažalost, nije dočekao početak njegova emitiranja – umro je od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007. u Zagrebu. Pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

03. srpanj 2024 11:19