StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSmiješi mu se zatvor

Zlostavljač s benzinske pumpe ide pred sud; Svojim postupcima do smrti je doveo mladića s intelektualnim teškoćama

Piše dv
22. studenog 2023. - 15:23

U cijeloj regiji snažno je odjeknuo prošlogodišnji slučaj zlostavljanja i ismijavanja 23-godišnjega mladića smanjenih intelektualnih sposobnosti na benzinskoj pumpi u Laktašima u BiH.

Radnik benzinske crpke lažno je naveo mladića da ispuni fiktivnu prijavnicu za posao, pitajući ga neprimjerena pitanja, snimajući sve mobitelom. Snimka koju je poslao kolegama završila je i na društvenim mrežama pa ju je vidio i izmanipulirani mladić. On je 28. listopada 2022. zbog svega toga počinio samoubojstvo.

Protiv radnika s pumpe, Veljka Trišića (45), banjalučko tužiteljstvo podignulo je optužnicu zbog kaznenog djela zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog i ponižavajućeg postupanja, za što se može izreći maksimalna kazna do pet godina zatvora. Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu.

lažna prijava za posao

– Svjestan da je oštećeni mlađa osoba, bez životnog iskustva i sniženih intelektualnih sposobnosti, ponudio mu je običan list papira uvjeravajući ga da popunjava prijavu za posao te uključio kameru na svom mobilnom telefonu kako bi zabilježio cijeli tok popunjavanja navodne prijave za posao, navodi se u optužnici, piše Srpska Info.

Optuženi je zatim mladiću postavljao pitanja koja nisu u vezi sa poslom, a sve sa ciljem ismijavanja, kako se navodi u optužnici, te prema oštećenom postupao na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

– Znajući da oštećeni ne razumije da se radi o šali i da je vjerovao kako se radi o službenom zahtjevu za posao, pa nakon što je načinio snimku isti je, s ciljem ismijavanja oštećenog, proslijedio putem aplikacije Viber radnim kolegama, svjestan da će na takav način povrijediti dostojanstvo oštećenog, što je i htio, i da će takva snimka dospjeti do šire javnosti, pa i do oštećenog, na šta je pristao. Kada je oštećeni od svojih poznanika saznao da je navedena snimka objavljena na društvenim mrežama, isti je doživio veliku duševnu bol zbog povrede ličnosti i narušavanja dostojanstva uslijed čega je 28. listopada 2022. godine sebi oduzeo život vješanjem u pomoćnom objektu obiteljske kuće u Laktašima, navedeno je u optužnici banjalučkog tužiteljstva.

image

Općinski sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu Tužiteljstva (ilustracija)

Ranko Šuvar/Cropix
29. travanj 2024 10:19