StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetImitacija života

Zbog ekstremnih suša u Španjolskoj izronilo sablasno selo i postalo turistička atrakcija. Pogledajte video

Piše PSD
16. veljače 2022. - 07:31

Bilo je prilično uobičajeno svako ljeto vidjeti krovove kako vire iz vode u rezervatu Lindoso u sjeverozapadnoj Španjolskoj. Ako bi ljeto bilo posebno suho, pojavili bi se dijelovi starog sela Aceredo, potopljenog prije tri desetljeća kada je brana hidroelektrane poplavila dolinu. Ali nikad prije cijeli kostur sela nije izronio usred uobičajeno vlažne zimske sezone, donosi Slobodna Dalmacija.

U gotovo dva mjeseca bez kiše, a koja se ni ne očekuje u skorije vrijeme, ruševine Acereda izazivaju mješavinu emocija kod mještana dok gledaju zahrđali trup automobila, kamenu fontanu iz koje još curi voda i staru cestu koja vodi do onoga što je nekoć bio lokalni bar.

U posljednja tri mjeseca 2021. Španjolska je zabilježila samo 35 posto prosječnih padalina koju je imala u istom razdoblju od 1981. do 2010. godine. Ali od tada kiše gotovo da i nije bilo.

Dok je samo u 10 posto Španjolske službeno proglašena "dugotrajna suša", postoje velika područja, osobito na jugu, koja se suočavaju s ekstremnim nedostatkom koji bi mogao utjecati na navodnjavanje usjeva. Jedno od njih je dolina oko rijeke Guadalquivir na jugozapadu Španjolske, koje je sada žarište žestokog ekološkog spora oko prava na vodu u blizini Nacionalnog parka Donana, močvarnog područja Svjetske baštine.

Španjolska vlada planira izdvojiti više od 570 milijuna eura iz fonda Europske unije za oporavak od pandemije kako bi svoje sustave navodnjavanja učinila učinkovitijima, uključujući implementaciju sustava obnovljivih izvora energije.

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je ovog tjedna da će vlada poduzeti hitne mjere ako kiša ne bude padala u iduća dva tjedna. One bi vjerojatno bile ograničene na ekonomske koristi za ublažavanje gubitka usjeva i prihoda za poljoprivrednike.

02. svibanj 2024 03:25