StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘RAZUMLJIVA INICIJATIVA‘

Von der Leyen: ‘Trebamo razmisliti o uvođenju obaveznog cijepljenja u Europskoj uniji‘

Piše dv
1. prosinca 2021. - 15:57

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je rekla da bi Europska unija trebala raspraviti je li potrebno uvesti obvezno cijepljenje kako bi se stalo na kraj rastu broja oboljelih od covida-19 i širenja omikron varijante koronavirusa, piše Bloomberg.

"Mislim da je razumljivo i prikladno da se sada povede ta rasprava - kako možemo potaknuti i potencijalno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar Europske unije", rekla je von der Leyen na konferenciji za medije. "O tome trebamo raspraviti. Ovo zahtijeva jedinstven pristup. Mislim da je ovo rasprava koja se treba pokrenuti."

Budući njemački kancelar Olaf Scholz podržao je obvezno cijepljenje protiv covida-19 i pozvao njemački parlament da glasuje o toj ideji. Grčka je odlučila starije od 60 koji nisu cijepljeni protiv covida-19 svakog mjeseca kazniti novčanom kaznom od 100 eura, prenosi Jutarnji list.

Europska unija ne može uvesti obvezno cijepljenje za svoje članice, ali može potaknuti raspravu koja bi u konačnici mogla iznjedriti zajednički pristup na nivou Unije.

Lider članica EU-a o covidu će raspravljati na summitu koji će se održati 16. prosinca 2021. godine.

Von der Leyen je ustvrdila da je 77 posto odraslih stanovnika EU cijepljeno protiv covida te da je cijepljenje protiv covida s dvije doze i široka upotreba booster doza najbolji način za borbu protiv pandemije.

Europska agencija za lijekove rekla je u utorak da ne zna hoće li postojeća cjepiva za borbu protiv covida-19 trebati modificirati za suzbijanje širenja varijante omikron te da će joj trebati tri do četiri mjeseca da odobri upotrebu nove verzije cjepiva.

Unija je članicama u srijedu predložila da na dnevnoj bazi revidiraju restrikcije koje su stavile na putovanja. "Članice trebaju koordinirati svoje pristupe i trebaju se pripremiti za primjenu obveznih kontrola", rekla je Unija.

Europska je unija ubrzala dostavu cjepiva za djecu staru između pet i 12 godina. S dostavom će se krenuti 13. prosinca.

19. travanj 2024 09:49