StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE

Veliki skandal trese Katoličku crkvu: papa Benedikt XVI nije reagirao na slučajeve zlostavljanja djece

Piše DV/JL
20. siječnja 2022. - 13:47

Papa u miru Benedikt XVI propustio je reagirati na četiri slučaja zlostavljanja djece u vrijeme kada je bio nadbiskup Münchena, otkrilo je eksplozivno njemačko izvješće. Benedikt XVI, čije je civilno ime Josef Ratzinger, bio je nadbiskup Münchena od 1977. do 1982. godine. Ove je optužbe zanijekao, piše BBC.

Novo izvješće o povijesnim optužbama za zlostavljanje koje je provela njemačka odvjetnička tvrtka teško inkriminira Ratzingera. Prema izvješću, zlostavljanje se navodno nastavilo i tijekom njegova mandata kao nadbiskupa, a optuženi za to je ostao aktivan u svojim crkvenim ulogama.

U izvješću odvjetničke tvrtke Westpfahl Spilker Wastl (WSW) analizirano je kako su se slučajevi zlostavljanja rješavali u nadbiskupiji München i Freising između 1945. i 2019. godine.

Münchenska nadbiskupija, koja je izvješće naručila, navela je kako će biti ispitano "jesu li odgovorni postupili u skladu sa zakonskim zahtjevima... i postupili na odgovarajući način u rješavanju sumnjivih slučajeva i mogućih počinitelja".

U to vrijeme, sada već ozloglašeni svećenik pedofil Peter Hullermann, prebačen je u München iz Essena u zapadnoj Njemačkoj, gdje je optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dječaka, prenosi France 24.

Ratzinger u Vatikan, Hullermann osuđen na zatvorsku kaznu

Hullermann je preraspodijeljen ponovno na pastoralne dužnosti, unato svojoj povijesti. Godine 1986., do kada je Ratzinger već prebačen u Vatikan, osuđen je za zlostavljanje više djece i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Čak i nakon presude, nastavio je raditi s djecom dugi niz godina, a njegov se slučaj smatra primjerom lošeg postupanja Crkve prema problemu zlostavljanja.

Benedikt XVI je zanijekao da mu bila je poznata svećenikova povijest. Prema izvješćima njemačkih medija, papa u miru je dao i izjavu na 82 stranice kao odgovor na pitanja iz odvjetničke tvrtke.

"Papa emeritus "prima k srcu sudbine žrtava zlostavljanja" i u potpunosti podržava "objavljivanje izvješća iz Münchena", rekao je njegov glasnogovornik Georg Gaenswein za dnevnik Bild.

Benedikt (94) je 2013. godine postao prvi papa koji je samovoljno odstupio s čeka Katoličke crkve u 600 godina.

'Preuzmite odgovornost'

Reformistička katolička skupina "Wir sind Kirche" (Mi smo Crkva) pozvala je ovog bivšeg crkvenog velikodostojnika da preuzme odgovornost za ono što se dogodilo dok je bio na čelu münchenske biskupije.

"Ratzingerovo priznanje da je svojim djelima ili nečinjenjem, znanjem ili neznanjem, osobno i profesionalno sudjelovao u patnji mnogih mladih ljudi, bio bi... primjer za mnoge druge biskupe i odgovorne osobe", stoji u njihovom priopćenju.

Njemačku katoličku crkvu posljednjih godina potresa niz izvještaja koji razotkrivaju rašireno zlostavljanje djece od strane svećenika.

Studija, koju je 2018. naručila Njemačka biskupska konferencija, iznijela je zaključak da je 1.670 svećenika u toj zemlji počinilo neki oblik seksualnog napada nad 3.677 maloljetnika između 1946. i 2014. godine.

Međutim, smatra se da je stvarni broj žrtava mnogo veći.

10. svibanj 2024 06:21