StoryEditor
Hrvatska i svijet‘spuštanje rampe‘

Velika Britanija kreće u finiš borbe protiv koronavirusa; ukidaju samoizolaciju, PCR testove, naknade za karantenu: ‘Covid-19 postat će endemska bolest‘

Piše JL
15. studenog 2021. - 19:00

Velika Britanija kreće u finiš borbe protiv koronavirusa. Sudeći po službenim dokumentima koji su bili u posjedu tamošnjih medija, vlada kreće u izlaznu strategiju pod nazivom 'Operacija spuštanja rampe', a koja će započeti idućeg proljeća. Dokumenti na 160 stranica definiraju novi pristup Velike Britanije prema epidemiji, a kao najvažnija promjena navodi se odustajanje od samoizolacije, donosi Jutarnji.

Zaključuje se kako će covid-19 postati endemska bolest, a pravni propisi po kojima pozitivni na koronavirus moraju u samoizolaciju na 10 dana neće biti produljen nakon ožujka. Očekuje se da će se borba protiv covida s nacionalne sada spustiti na lokalnu razinu i manja žarišta, a prioriteti će biti ranjive skupine poput korisnika domova za starije.

Vraćanje zdravog razuma

Ukinule bi se i naknade za vrijeme provedeno u karanteni, kao i PCR testovi. U dokumentima je istaknuto kako se moraju razmotriti šire posljedice nametanja budućih ograničenja, a ne samo neposredni učinci restrikcija na zdravstveno stanje nacije.

- Više nećemo davati prioritet prekidanju transmisije virusa pod svaku cijenu, stoji u jednom od dokumenata.

- Ovo je vraćanje zdravog razuma u politici, kaže profesor Carl Heneghan, direktor Centra za medicinu utemeljenu na dokazima sa Sveučilišta u Oxfordu.

Strategija je plod šestotjednog rada britanske Zdravstvene sigurnosne agencije i koja je trebala definirati kako će život izgledati u idućem razdoblju.

Mnogi eksperti predviđaju da ove godine neće biti značajne zimske korona-krize, osim ako se u međuvremenu ne pojavi nova i opasnija varijanta virusa.

Projekcija Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) predviđa slabljenje epidemije u studenom i nizak broj novih slučajeva do Božića.

Pad brojeva

Inače, Britanci su u nedjelju imali 36.517 novih slučajeva, što je pad od gotovo 30 posto u odnosu na posljednjih vrhunac 21. listopada.

Smrtnost je također pala za gotovo 7 posto u prošlom tjednu, a broj hospitalizacija za 13 posto.

Međutim, unatoč pozitivnim brojkama, Independent Sage, neovisno znanstveno tijelo koje savjetuje vladu i javnost, poziva na provedbu strožim mjera kako bi se spasio Božić i upozorio je da se zdravstveni sustav neće moći nositi s trenutnim pritiscima.

Kraljevska škola za medicinske sestre također je pozvala na ponovno uvođenje obaveznog nošenja maski za lice.

Velika Britanija proširit će primjenu treće (booster) doze cjepiva za covid-19 na stanovnike između 40 i 49 godina, s ciljem jačanja njihova imuniteta uoči hladnih zimskih mjeseci.

Trenutno je treća doza dostupna za građane starije od 50 godina, za građane ugroženog zdravlja i za zdravstvene radnike koji su svakodnevno u doticaju s virusom. Odbor za cijepljenje i imunizaciju poručio je da će proširiti primjenu treće doza cjepiva.

Booster doza

Do preporuke Odbora došlo je nakon što je Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila podatke istraživanja koji otkrivaju da dodatna doza cjepiva pruža 90-postotnu zaštitu od težih covid-19 simptoma kod osoba starijih od 50 godina.

- Booster doza kod rizičnih odraslih osoba i druga doza kod mladih između 16 i 17 godina uvelike povećavaju našu zaštitu od zaraze korona virusom i od težih oblika bolesti, izjavio je Wei Shen Lim, predsjednik Odbora za cijepljenje i imunizaciju.

- Navedene doze cjepiva produžit će našu zaštićenost od virusa u 2022. godini, dodaje.

U Britaniji se uglavnom koristi Pfizerovo i Modernino cjepivo prilikom docjepljivanja trećom dozom, šest mjeseci nakon primitka druge doze.

Podaci iz istraživanja govore da zaštita od težih simptoma bolesti iznosi 93.1 posto u slučaju cijepljenja AstraZenecom, a 94 posto kod onih koji su primili Pfizerovo cjepivo.

Odbor za cijepljenje i imunizaciju dodaje kako se nakon treće doze očekuje veća zaštita od težih oblika bolesti.

Međutim, članovi Odbora ne preporučuju booster dozu mlađima od 40 godina, dodavši kako nisu pronašli snažne dokaze koji pokazuju da u spomenutoj dobnoj skupini, cijepljenje s dvije doze ne pruža dovoljnu zaštitu od težih posljedica zaraze covidom-19.

- Svaki ubod gradi naš obrambeni zid u cijeloj zemlji uoči Božića, rekao je Sajid Javid, ministar zdravstva.

- Pozvala bih obitelji da zajedno pogledaju informacije i zatim se prijave kako bi djeci i njihovim voljenima pružili ključnu zaštitu uoči zime, rekla je voditeljica NHS programa dr. Emily Lawson.

U Velikoj Britaniji je obavljeno više od 90 milijuna cijepljenja od početka procesa u prosincu prošle godine.

22. siječanj 2022 08:53