StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONFERENCIJA ZA NOVINARE|

Uživo: Stožer donio odluku o covid potvrdama, stupa na snagu 16. studenog! Capak: ‘Višu incidenciju od Hrvatske u EU imaju samo dvije države‘

Piše DV
12. studenog 2021. - 12:32

Na početku presice izneseni su najnoviji podaci o pandemiji. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846.

Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent. Preminulo je 53 osoba.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 528.286 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 9.774 preminule, ukupno se oporavilo 478.666 osoba od toga 4.639 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji su trenutno 30.252 osobe, prenosi Slobodna Dalmacija.

Do danas je ukupno testirano 3.246.065 osoba, od toga 15.067 u posljednja 24 sata.Zaključno s 11.11.2021 utrošeno je 3.790.884 doza cjepiva, a cijepljeno je 49,51% ukupnog stanovništva, odnosno 59,20% odraslog stanovništva. Na dan 11.11.2021 utrošeno je 31.406 doza cjepiva, a od toga je 18.481 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 11.11.2021 2.009.038 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.845.345 osoba (1.711.702 osoba cijepljeno s dvije doze te 133.643 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 54,55% odraslog stanovništva.

Krunoslav Capak je rekao: - Imamo 6449 novooboljelih, tjedan ranije imali smo 6932 novooboljele osobe, a tjedan prije 4392 novooboljele osobe. U prvih pet dana ovog tjedna imamo 25.959 novooboljelih, prošli tjedan je to bilo 19.726. Imamo, dakle, 36 posto više novooboljelih. Prosječna incidencija je 1609,8.

je prosječna incidencija.

- Po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 25. mjestu. Najnižu incidenciju imaju Španjolska i Malta, a najvišu Slovenija i Estonija.

- Današnji udio pozitivnih je 42,8 posto od svih testiranih.

BOŽINOVIĆ O COVID POTVRDAMA

Davor Božinović je potvrdio da je Stožer donio odluku obaveznog testiranja svih zaposlenika javnog sektora, te da odluka stupa na snagu u utorak 16. listopada.

- Uvodi se sigurnosna mjera testiranja prilikom dolaska na posao javnih ustanova i organizacija čiji je osnivač RH. Odluka stupa na snagu u utorak kako bi se svi stigli pripremiti.

Svi će se morati testirati najmanje dvaput tjedno. Oni na koje se odnosi odluka, moći će se testirati na 6407 testnih mjesta, a popis mjesta je na službenim stranicama HZJZ-a. Mjera se uvodi iz epidemioloških razloga, a covid potvrda je dokaz da je osoba cijepljenja, negativna ili preboljela.

- Oni koji odbiju pokazati covid-potvrdu ili odbiju testiranje, neće moći ući u prostorije.

- Covid potvrde bit će potrebne za sve zaposlenike,ali i za građane koji dolaze u državne i javne službe, među kojima su i škole. No ne i vrtići. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama donijet će se na razini svakog pojedinog fakulteta.

KAKO DO COVID POTVRDE?

Jure Sertić iz AKD-a je uspostavio sustav covid-potvrda, kako on kaže, koji je robustran i siguran. Uključene su 42 države, a sustav je napravljen po najjačim tehničkim i sigurnosnim standardima. 2.799.799 potvrda je dosad izdano, prenosi Jutarnji.

- Aplikacija CovidGO dostupna je građanima i služi da građani pohrane svoje podatke i službama da iste mogu provjeriti.

- Sustav je napravljen prema smjernicama EU. Sustav je kompleksan u pozadini, no sama aplikacija je jednostavna za korištenje. Osnova za izdavanje covid-potvrda su njihove zdravstvene informacije u vezi preboljenja ili cijepljenja. Prilikom novog statusa, osobe trebaju zatražiti novu covid-potvrdu.

- Sva testna mjesta mogu izdati i covid-potvrdu, kao i punktovi HZZO-a. S obzirom na nove mjere i povećan proj korisnika, otvorili smo novih 6500 ustanova koje će isto tako moći izdati potvrdu. Radi se o ordinacijama opće prakse, pedijatara i stomatologa.

- Apeliramo na građane i cijepne i testne punktove - za svaku promjena statusa osoba u smislu dodatnog cijepljenja ili preboljenja, potrebno je izvaditi novu povrdu. Potvrda se neće automatski sama ažutrirati već treba izvaditi novu na e-građanin ili na mjestu za izdavanje potvrde.

- Prilikom kontrole obavezno se moraju kontrolirati i identifikacijski dokumenti osobe.Falsificiranje potvrda je kazneno djelo.

BEROŠ: BROJKE SU ZABRINJAVAJUĆE

Vili Beroš je rekao:

- Iznimno su visoki bojevi i stanje je zabrinjavajuće. To i je razlog uvođenja novih mjera, tj. obaveznog testiranja koje je sada prošireno na sve javne službe. Tako smanjujemo mogućnost virusu da se šiti i mutira. Da je tome tako svjedoče i dosadašnja iskustva. Slična mjera je na snazi od 4. listopada kad je detektirano puno ljudi koji su bili pozitivni a to nisu znal. Nova mjera ne limitira nego povećava ljudske slobode jer omogućuje posjete starijih i teško bolesnih osoba.

- Ova mjera se može usporediti sa slobodom upravljanja autom kad se moramo pridržavati pravila. Prolazak kroz crveno nije ljudsko pravo. Pridržavamo se mjera da se zaštitimo od virusa. U tom kontekstu mogu reći da svaki dan naučimo nešto novo. Ostaje tvrdnja da je cijepljenje najbolja mjera zaštite od viorusa. Zahvaljujem svim građanima koji su se cijepili. I tamo gdje su svi cijepljeni povremeno dolazi do proboja virusa. Zato je potrebno i dalje se pridržavati osnovnih epidemioloških mjera. Cijepljenje i epidemiološke mjere su dva elementa, no pojavljuje se i treći a to su novi lijekovi. Mi smo stupili u kontakt s proizvođačima i pregovaramo oko nabave tih lijekova za hrvatske građane.

Uslijedila su pitanja novinara.

Je li moguće doći po pošiljku u poštu bez covid-potvrde?

Božinović:

- Kod dolazaka u pošto ponekad je moguće ući bez potvrde kako se ne bi događalo da netko ne preuzme neku pravnu pošiljku i onda kaže da to nije učinio zbog covid-potvrde. Što se tiče npr. preuzimanja nove osobne, izuzeti su jedino mlađi od 16 godina.

Pojava novog delta plus soja i preminula mlađa osoba u Merkuru?

Alemka Markotić:

- Delta plus varijanta je u EU ispod jedan posto. Pratimo situaciju. Ono što se zna da je ta varijanta potentnija i virulentija. Da bismo se riješili novih sojeva treba se cijepiti i dalje provoditi mjere. Tu će biti i novi lijekovi ali oni nisu zamjena za cijepljenje nego pomoć kad je virus već tu. O preminuloj mlađoj osobi ne znam ništa, to se nije dogodilo u mojoj bolnici

Tko će provoditi nadzor i što ako djeca idu u instutucije gdje je potreba covid-potvda?

Božinović:

- Djeca do 16 godina ne trebaju potvrde. Kontrola će se vršiti na ulazu u bilo koju od navedenih institucija.

Što je sa školama i sudovima?

Krunoslav Capak:

- Izuzetak od covid potvrde imaju i oni koji moraju niti prisutni pred pravosudnim tijelima, no oni se moraju pridržavati svih ostalih mjera (nošenje maske i distanca).

- Za roditelje u školama postoje posebne preporuke Ministarstva obrazovanja. Obaveze za sada nema, ali to će se mijenjati i roditelji koji dolaze na roditeljski će se morati testirati.

- Što se tiče ostalih poslodavaca, nema odluke ali je izdana preporuka i za njihove zaposlenike da provode kontrole covid-potvrda i testiranja kako se ne bismo ponovno morali zatvarati.

- Cijepljenje je najbolji način za izlazak iz ove situacije. I cijepljena osoba se može sama zaraziti ili prenijeti zarazu, ali sigurno neće opteretiti zdravstveni sustav.

Što je s javnim prijevozom?

- Za javni prijevoz ne treba potvrda, ali tamo vrijede posebne epidemiološke mjere.

Testna mjesta?

- Tih 6500 testnih mjesta bit će objavljeno tijekom dana, kao i način pristupa tim mjestima i mogućnost izdavanja covid-potvrde. Sva testna mjesta su o tome obaviještena. Postoji određena količina brzih antigenskih testova i distribucija je već krenula, Naručili smo i nove količine testova

Hoće li cijene testova biti jednaka na svim mjestima, pa čak i u privatnim klinikama?

Krunoslav Capak:

- Postoji više mogućnosti. U sustavi zdravstva ćemo pokušati donijeti jedinstvenu cijenu i osigurati testove iz robnih rezervi. Što se tiče ostalih testnih punktova, to ovisi o stanju na tržištu i mi na to ne možemo utjecati. No testovi su sada prilično jeftini i tih nekoliko kuna razlike neće biti problem. Poslodavci moraju sami izabrati na kojem će se testnom mjestu provoditi testiranje zaposlenika. Hoće li poslodavac plaćati ili će to naprviti zaposlenik pa poslodavac poslije refundirati, to svatko može odrediti kako želi.

19. travanj 2024 18:50