StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe nazire se kraj rata

Ukrajinci u napadima na Krimu ubili iranske vojne eksperte: ‘Niste trebali biti tamo. Ovo je naš teritorij, a mi vas nismo pozvali. Surađivali ste s teroristima...‘

Piše Anita Belak Krile, PSD
25. studenog 2022. - 13:42

 

Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik potvrdio je smrt iranskih vojnih instruktora na Krimu. Izvještaji u izraelskim medijima govore da je 10 iranskih državljana ubijeno u udarima ukrajinske vojske na području pod ruskom okupacijom u listopadu.

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je za The Guardian da su iranski vojni  instruktori ubijeni, ali nije rekao koliko ih je bilo. Danilov je rekao da su Iranci bili na Krimu kako bi obučavali ruske snage za korištenje naoružanih bespilotnih letjelica Shahed-136, koje je Moskvi isporučio Teheran. Upozorio je da će i svi drugi Iranci na okupiranom ukrajinskom teritoriju koji su podržavali invaziju također biti ubijeni.

"Ne biste trebali biti tamo gdje ne biste trebali biti - jasno je rekao te dodao: 

"Oni su bili na našem teritoriju. Nismo ih pozvali ovdje, a ako surađuju s teroristima i sudjeluju u uništavanju naše nacije, moramo ih ubiti", rekao je.

U listopadu je otkriveno kako je 50 stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno da obučavaju ruske vojnike upravljati kamikaza dronovima. Elitni iranski instruktori potajno su ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji. Na početku ruske invazije na Ukrajinu, izgledalo je prilično bizarno da bi Moskva mogla moliti Teheran da joj pošalje svoje instruktore i oružje i to posebno za napade na kopnene mete, upravo onu vrstu vojne misije za koju je Rusija na papiru trebala biti iznimno moćna. Međutim, kako se Putin preračunao u svojim planovima, a Zapad Volodimiru Zelenskome otvorio svoja skladišta najsofisticiranijeg oružja - Kremlj se u teškom očaju okrenuo Iranu.

Od njih su dobili bespilotne letjelice, uključujući dronove kamikaze Shahed-136 i veće Mohajer-6, a Iran obnavlja i ruske zalihe balističkih i krstarećih projektila koje su se u ruskim skladištima smanjile, a Iran ih ima napretek.

image
Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency Via Afp

Rusija na rat potrošila četvrtinu svog godišnjeg proračuna

Tijekom posljednjih devet mjeseci Rusija je na rat potrošila 82 milijarde dolara, piše Forbes.

Prihodi ruskog proračuna prošle su godine iznosili 340 milijardi dolara – što znači da je Moskva potrošila četvrtinu svog godišnjeg proračuna na rat.

Ova procjena uključuje samo izravne troškove ruske vojne operacije, a ne uključuje troškove obrane ili ekonomske gubitke uzrokovane sankcijama Zapada.

Objavljena snimka oštećenog plinovoda Sjeverni tok 2

Danska televizija objavila je snimku oštećenog dijela plinovoda Sjeverni tok 2.

Podsjetimo, preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su puknuće cijevi izazvale "jake eksplozije".

Polovica Kijeva još uvijek bez struje, trećina građana dobila grijanje

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko izvijestio je da trećina kućanstava ima grijanje u Kijevu, no da je polovica stanovnika još uvijek bez struje. Rekao je da inženjeri rade da ponovnoj uspostavi grijanja u glavnom gradu, a što se tiče struje, stanovnici će naizmjence dobivati tri sata dnevno električnu energiju.

18. lipanj 2024 10:00