StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAD ĆE PONOVNO U KLUPE?

Učenici i nastavnici otišli na jesenske praznike, broj zaraženih raste! U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ogroman broj školaraca u samoizolaciji

Piše Marijana Cvrtila/Slobodna Dalmacija
31. listopada 2021. - 20:46

Ni dva dana nakon što su učenici i nastavnici otišli na produženi vikend i jesenske praznike ne jenjava zaraza koronavirusom među učeničkom populacijom. Prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), u nedjelju je evidentirano ukupno 5358 covid pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola. To je porast u odnosu na dva dana ranije, u petak, posljednjeg dana prije odlaska na odmor, kada ih je bilo 5223, objavila je Slobodna Dalmacija.

Porast broja oboljelih zabilježen je prvenstveno među učenicima osnovnih škola i to s 3065 u petak na 3251 u nedjelju, dok su među srednjoškolcima brojke nešto manje pa ih je u nedjelju bilo 2107 u odnosu na 2158 u petak.

Raste i broj zaraženih učitelja i nastavnika. U nedjelju ih je bilo 735, naspram 717 u petak.

Relativno dobrom vijesti može se smatrati podatak da je u dva dana ipak pao ukupan broj učenika osnovnih i srednjih škola u samoizolaciji. Tako je u petak njihov broj premašivao 12 tisuća (12.212), da bi se u nedjelju smanjio na 10.560. Ista je situacija i s djelatnicima škola – u nedjelju su u samoizolaciji bila 144 učitelja i nastavnika, naspram njih 162 u petak.

Brojke covid pozitivnih učenika i dalje su najviše u najvećim gradovima, odnosno županijama. U nedjelju je u Gradu Zagrebu bilo ukupno 1539 pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola, što je otprilike slično brojkama od petka (1548). Slijedi Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) koja je u nedjelju imala 539 covid pozitivnih učenika, ali to je porast u odnosu na petak kada ih je bilo 516. U najvećoj dalmatinskoj županiji, od ukupnog broja, 290 je učenika osnovnih a 249 srednjih škola. Slijedi Primorsko-goranska županija s ukupno 510 te Osječko-baranjska s 365 covid pozitivnih đaka u nedjelju.

Najmanje zaraženih učenika imaju Ličko-senjska (44) u kojoj je ipak došlo do porasta u odnosu na petak kada ih je bilo 36. Pri dnu su i Virovitičko-podravska (61) te Sisačko-moslavačka županija (72).

Stanje se nije bitnije promijenilo ni u Zadarskoj županiji koja je u nedjelju imala 215, Dubrovačko-neretvanska 197 a Šibensko-kninska 133 covid pozitivna učenika.

Najviše učenika u samoizolaciji je, logično, u Gradu Zagrebu i to u nedjelju 3897 što je smanjenje u odnosu na petak. Slijede druge sjeverne(ije) županije poput Zagrebačke (1237) i Varaždinske (892). U Dalmaciji izuzetno visoke brojke ima Dubrovačko-neretvanska županija koja je u nedjelju imala čak 605 učenika osnovnih i srednjih škola u samoizolaciji i to čak 506 osnovaca te 99 srednjoškolaca. U Splitsko-dalmatinskoj ih je 376 (208 učenika osnovnih i 168 srednjih škola), u Zadarskoj 220 (152 osnovne, 68 srednje škole), a u Šibensko-kninskoj 204 (116 osnovci, 88 srednjoškolci). Najmanje učenika u samoizolaciji imaju Virovitičko-podravska (23) i Krapinsko-zagorska (38), a ispod stotinu je i Vukovarsko-srijemska županija s njih 94.

I među djelatnicima škola najviše covid pozitivnih ima Grad Zagreb (146), ali visoke su brojke i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (69). Zanimljivo, u SDŽ su trenutno samo četiri djelatnika škola u samoizolaciji.

Podsjetimo, zbog alarmantno visokih brojki zaraženih, učenici i djelatnici osnovnih i srednjih škola u najvećem broju županija od petka su na devetodnevnom ‘izbivanju‘ iz školskih prostorija – tu su uključena dva vikenda, neradni blagdan Svih svetih u ponedjeljak, jesenski praznici 2. i 3. studenog te u četvrtak i petak (4. i 5. studeni) online nastava. Jedan od izuzetaka je pak Zadarska županija u kojoj će prema odluci županijskog stožera, naravno sukladno epidemiološkoj situaciji, većina škola u idući četvrtak i petak raditi uživo.

Cilj je toga devetodnevnog napuštanja školskih prostorija smanjenje kontakata među učenicima i barem usporavanje zaraze jer je, prema izjavi resornog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, broj zaražene djece u ukupnoj populaciji premašio jedan posto. Međutim, iz nekih županija, poput Šibensko-kninske, već su najavili kako će u slučaju daljnjeg pogoršanja brojki biti prisiljeni online nastavu produljiti i u tjednu iza, odnosno od 8. studenog, a nije isključeno da će sličnu odluku donijeti i druge županije, o čemu će izvijestiti tijekom narednog tjedna.

04. svibanj 2024 12:49