StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMIJER SA STOŽEROM

‘Sve mjere se produljuju, eventualne nove se razmatraju. Komentari s Pantovčaka? Jadni, patetični‘

Piše Jutarnji.hr, Hina
8. studenog 2020. - 15:58
Premijer Andrej Plenković obratio se u nedjelju novinarima nakon sastanka s članovima Stožera civilne zaštite te je najavio da postojeće mjere suzbijanja epidemije koronavirusa ostaju na snazi, tj. da se produljuju, piše Jutarnji list.

- Sva ograničenja koja su na snazi danas, nastavit će se i od sutra nadalje. Situacija je i dalje opasna, no što se više budemo pridržavali mjera, stanje će biti lakše, kazao je premijer. - Razmatraju se eventualne dodatne mjere koje bi mogle ići u pogledu razmatranja opcija i konzultacija s ministrom znanosti i obrazovanja oko online nastave na sveučilištima i mjere je koje se odnose na mogućnosti rada od kuće, dodao je.

U svakom slučaju, ona temeljna ograničenja koja postoje će se od sutra u ponoć nastaviti primjenjivati do daljnjega, napomenuo je.

Poručio je da je situacija i dalje ozbiljna te apelirao na pridržavanje poruka i mjera Stožera kako bi zaraza koronavirusom bila što manja.

Od ponedjeljka u 11 sati Stožer civilne zaštite vratit će se praksi redovitih konferencija za medije u intervalima ponedjeljak, srijeda, petak kako bi javnost imala bolji uvid u sve ono što se trenutno događa i mjere koje se poduzimaju.

- Brojevi u proteklih osam dana govore o stagnaciji novozaraženih, unatoč određenom rastu danas u odnosu na jučer i prošlu nedjelju. Kada se to iznivelira, možemo konstatirati da bilježimo stagnaciju broja zaraženih. Što se tiče kapaciteta zdravstvenog sustava, oni su u stanju iznijeti ovaj pritisak, rekao je Plenković.

Današnji broj hospitaliziranih (1396) i umrlih (42) efekti su dinamike zaraze od prije nekoliko tjedana, a ministar zdravstva Vili Beroš i članovi Stožera sigurni su da kapaciteti zdravstvenoga sustava, uključujući i intenzivnu skrb, nisu ni na koji način dovedeni u pitanje, dodao je.

Očekujem da novo vodstvo KB-a Dubrava situaciju dovede u red
Vezano za slučaj KB-a Dubrava, gdje je nepoznati počinitelj u subotu namjerno provalio u razvodni ormarić za struju, zbog čega je bez struje ostao dio drugog kata na kojem nisu smješteni pacijenti, Plenković je rekao da ga je Beroš o tome obavijestio i da je situacija sanirana.

- Nije dobro da se događaju takve situacije koje za posljedicu imaju nestanak struje u jednoj od bolnica koja je i inače najbitnija u Zagrebu, a posebno sada. Očekujem od novog vodstva bolnice da to dovede u red i da bolnica funkcionira onako kako bi trebala u ovim okolnostima, poručio je.

Vezano za posebne mjere po pojedinim županijama i Gradu Zagrebu, rekao je da je u mjerama Nacionalnog stožera ostavljena mogućnost za strože mjere od onih na nacionalnoj razini, sukladno pojedinim žarištima te da oni mogu "uvoditi sve što smatraju primjerenim, u dogovoru s Nacionalnim stožerom".

Plenković nije htio spekulirati o projekcijama mogućih brojki zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, poručivši da na tome rade stručnjaci.
- Ne kanim, niti itko od od nas kani, spekulirati s brojevima u tom smislu. Vidite i sami da smo i danas u situaciji da imamo najveći broj umrlih. Važno je da se s ovim mjerama smanji zaraza a, sukladno tome, da trendovi za koji tjedan budu drukčiji od ovoga što je danas, poručio je.

Odgovor Pantovčaku
Što se tiče najnovijeg priopćenja iz Ureda predsjednika, u kojem se oštrim rječnikom s Vladom polemizira oko dopisa vezanog uz sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer kaže da su komentari 'patetični, jadni i smiješni'.
- Možda će netko sutra na naslovnicama napisati 'Dosta', kazao je Plenković i dodao kako 'jazavce koji su pobjegli iz vlade 2015. sada nalazimo gore na Pantovčaku'.

- Za svaku uvredu dobit će odgovor, za svaku laž, dobit će odgovor. Koliko god to bilo neprimjereno, tako je, rekao je i dodao kako su poslali tri termina za sastanak Vijeća za sigurnost i upitao je li to stvarno toliko velika drama dok se raspravlja o koronavirusu.

Na pitanje krši li zakon o domovinskoj sigurnosti, za što ga optužuju s Pantovčaka, odgovorio je da ne krši.

Saveznički i partnerski odnosi s Amerikom
Hrvatska će nastaviti graditi savezničke i partnerske odnose sa Sjedinjenim Državama, rekao je Plenković, nakon što je u subotu proglašena pobjeda demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

"Prema svim podacima koje sada imamo mislim da je izvjesno koji je rezultat. Čestitali smo izabranom predsjedniku Bidenu, izabranoj potpredsjednici (Kamali) Harris i nastavit ćemo graditi savezničke, partnerske, kvalitetne odnose između Hrvatske i SAD-a. Imamo puno toga što nas povezuje, a naravno i šire transatlantsko partnerstvo koje postoji između SAD-a i EU", rekao je Plenković novinarima.

Dodao je kako su ovi američki izbori "pokazali nevjerojatan interes američkih građana da izađu" na birališta. "Dakle, imamo skoro 145 milijuna ljudi, ne znam je li se jutros nešto promijenilo, u demokratskom procesu što mislim da je jako dobro", istaknuo je.

Na novinarski komentar o tome kako slovenski premijer Janez Janša još ne priznaje pobjedu Bidena i teško se miri s porazom Donalda Trumpa, Plenković je kazao: "To morate njega pitati".

Janša je u srijedu čestitao Donaldu Trumpu, nakon što je ovaj rekao kako je pobijedio na izborima 3. studenoga, požurivši to učiniti prije nego su izborni rezultati bili i blizu proglašenja pobjednika.

Tek u subotu su vodeći američki mediji rekli da je Biden pobjednik, nakon što je odnio pobjedu u Pennsylvaniji.

Odmah mu je čestitao slovenski predsjednik Borut Pahor, ali Janša to još nije učinio. Tvrdi kako su mediji, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili, prenosi Jutarnji list.
04. svibanj 2024 20:21