StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIVŠA GRADONAČELNICA

Šuica usporedila napad na Ukrajinu s Domovinskim ratom: ‘Probudili smo se ujutro u Dubrovniku pod sirenama, pod bombardiranjem, bez vode, struje... Ukrajini treba ponuditi svu raspoloživu pomoć!‘

Piše DV/Hina
26. veljače 2022. - 14:13

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica jučer je izjavila kako joj se čini da "istu doktrinu ili isti uzorak" koji je primijenio nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević danas primjenjuje ruski predsjednik Vladimir Putin koji je u četvrtak pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Drugog dana invazije Šuica je boravila u Dublinu u okviru EU Konferencije o budućnosti Europe, gdje se ovaj vikend raspravlja o osnaženju gospodarstva, mladima, boljem obrazovanju i digitalizaciji.

Šuica je kao supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe novinarima rekla da nije sigurna je li najbolja osoba za govoriti o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali zbog iskustva Domovinskog  rata u Hrvatskoj, ima što reći.

- Bilo je step by step, polagano, probudili smo se ujutro u Dubrovniku pod sirenama, pod bombardiranjem, bez vode, struje, telefona, opisala je početak agresije 1991. nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika.

- Sve se događa isto, samo u većim razmjerima, možda s jačim tehnologijama danas nego što je imao Milošević. U to vrijeme mi smo bili dovoljno naivni da smo vjerovali i mislili iz skloništa: sad će doći NATO, doći će šesta flota, a to je bilo iluzorno, rekla je Šuica i apelirala na prekid vojnoj djelovanja u Ukrajini.

Potpredsjednica EK je poručila da se Ukrajini treba ponuditi sva raspoloživa pomoć, "što mi nismo doživjeli 1991.", istaknula je Šuica.

03. svibanj 2024 01:18