StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBROJNE SU NEDOUMICE

Što ako ste se cijepili ili ćete se cijepiti prije 1. veljače iduće godine? Europa uvela nova pravila o valjanosti covid potvrda, a HZJZ ne zna odgovor

Piše B. L.
22. prosinca 2021. - 20:00

Europska komisija  prihvatila je propis o valjanosti EU digitalnih COVID potvrda u trajanju devet mjeseci od primarnog cijepljenja, a da onima koji su primili booster dozu potvrda vrijedi neograničeno.

No, postavlja se pitanje odnosi li se to na osobe koje će se cijepiti nakon 1. veljače ili za sve? Ako se, primjerice, cijepite sada u prosincu, vrijedi li covid-potvrda 12 ili 9 mjeseci?

Isto tako, što ako osoba sada u prosincu primi treću dozu, koliko joj vrijedi covid potvrda, vrijedi li neograničeno bez obzira što je booster dozu primila prije 1. veljače?

Pitanja smo uputili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te smo dobili sljedeći odgovor:

- To su pitanja za Stožer CZ i za AKD. Naime, za sada nije poznato na koja cijepljenja se primjenjuje ta odredba koja stupa na snagu 1. veljače. Mislim da vrijedi i za ranije obavljena cijepljenja, ali ne možemo tvrditi sa sigurnošću. Isto tako, mislim da bi treća doza u drugom dijelu upita trebala vrijediti, međutim ni to nam trenutno nije poznato - naveo je voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ, dr. Bernard Kaić.

26. travanj 2024 09:04