StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHARA NOVI SOJ

Stigla službena potvrda: krivac za ovoliki broj zaraženih u Dalmaciji je - omikron! Sve je potvrdio Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković

Piše Damir Tolj/ sd
30. prosinca 2021. - 14:06

Nije nas to delta ošinula repom na odlasku, već omikron zauzima tron! Osobito na jadranskoj obali i širom Dalmacije. O Splitu i žuapniji da ne govorimo...

Izravan je to zaključak iz dviju rečenica koje smo u četvrtak uspjeli razmijeniti s dr. Oliverom Vugrekom, znanstvenim savjetnikom i voditeljem Laboratorija za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković", piše Slobodna Dalmacija.

Poziv ga je zatekao na skijama, pa nam je tek kratko stigao reći:

- Ma, to vam je omikron. Sto posto sam siguran... Ono što mi možemo vidjeti, otrpilike su tri omikrona od pet pregledanih uzoraka.

image
Neja Markicevic/cropix

Prema Vugrekovim riječima, analizirani uzorci o kojima su nekidan pohvalno govorili ljudi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - oko 600 primjeraka je bilo u pitanju - ipak su bili uzeti još koncem studenog (30.11.), a prvi omikron u Hrvatskoj zabilježen je tek poslije toga, odnosno na samom početku prosinca.

Nije nam poznat najvažniji podatak o koroni - koji soj virusa trenutačno kruži Hrvatskom. Zašto? Jer je državi teško dati mizernih 40 tisuća kuna!

Danas je stanje očito mnogo drugačije, a poznavajući narav izmijenjenog virusa SARS CoV-2 i informacije iz najteže pogođenih zemalja Zapadne Europe o tomu da se omikron varijanta strahovitom brzinom širi i udvostručuje broj zaraženih osoba svakih nekoliko dana, nikoga ne bi trebao čuditi zaključak da nam se na božićnim tulumima i druženjima raspojasao baš zakrabuljeni omikron.

Naši znanstvenici se svađaju tko je trebao dobiti novac za istraživanje soja virusa koji kruži Hrvatskom. Đikić ljut: Nema za znanost, ima za domjenke

Vidite i sami, a teško je i da brojke lažu: u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji udio pozitivnih u ukupno testiranima iznad 51 posto. Svaki drugi zaražen, 1139 od 2206. Samo u Splitu 540 novih slučajeva. U četvrtak još gore: rekordnih 1588 inficiranih među 2728 sumnjivih. To su neslužbeni podaci. Udio pozitivnih narastao je na 58 posto. Nastavi li se trend idućih dana, u najluđoj noći lako se možemo približiti scenariju najcrnje noći: dva pozitivna od tri testirana.

Ne želeći se praviti pametni i potpuno svjesni istine da je svima - vakserima i antivakserima - već preko glave stanja opće napetosti i grozničavosti gotovo dvogodišnje borbe s pandemijom, dovoljno je nanizati nekoliko razloga koji su vurusu mogli zvučati kao pozivnica za vruće južnjačke tulume: kraj je godine, kućice, kafići, svakojake fešte, okupljanja i druženja užeg i šireg kruga prijatelja, poznanika, poslovnih partnera i slično. Koncerti, odlasci u hercegovačke klubove odmah preko granice, blagdanski povratci raseljenih kući, rasprodan Poljud u žaru jesenskog nogometnog preporoda... Moglo bi se još nabrajati moguće rizične veće javne i kapilarne privatne događaje uzduž Dalmacije, ali nema puno smisla.

A kada u jednadžbu još uvrstimo očajnu procijepljenost Dalmatinaca - nemamo se baš čemu ni čuditi. Evo tek nekoliko ilustrativnih podataka: Otok pokraj Sinja - ispod 22 posto cijepljenih drugom dozom; Dicmo - oko 22 posto, Dugopolje i Muć - 25 posto, Podstrana - 26 posto. Znači, tek svaki peti ili četvrti cijepljen.

Grad Split je na 39 posto, županija 52, odnosno svaki drugi stanovnik. Cinik bi rekao da se kod nas i heroinski ovisnici - u žargonu znani kao igluni - boje igle.

Doduše, prokuženosti pomaže i velik broj preboljelih, ali nedovoljno. Možemo se tek nadati da će omikron uistinu donijeti blaže simptome i da neće ljude slati u bolnicu, kao što je to činila delta. Posebno necijepljene. Ali, ako mutant nastavi ovako skokovito zaskati stanovništvo - zdravstveni sustav mogao bi se naći u problemima. A što ćemo još dočekati čekajući Djeda Mraza u novogodišnjoj noći, sabirat ćemo idućih dana. Zasad: sve radi i sve gori.

03. lipanj 2024 01:51