StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘DAN SLOBODE‘

Srlja li Engleska doista u katastrofu? Brojke izgledaju strašno, ali samo na prvi pogled

Piše jutarnji list
19. srpnja 2021. - 18:55

U Engleskoj je u ponedjeljak svanuo "Dan slobode" nakon što je britanski premijer Boris Johnson ukinuo praktički sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa, a podaci objavljeni u tamošnjim medijima pokazuju da su vlasti itekako imale podlogu za taj potez, donosi Jutarnji.

Naime, sedmodnevni prosjek smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji iznosi tek jednu šesnaestinu onoga zabilježenog na vrhuncu prošlog vala epidemije, dok je trenutni sedmodnevni prosjek novih slučajeva na gotovo istoj razini kao i na vrhunucu proteklog vala. Tako sedmodnevni prosjek smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 40, a 26. prosinca prošle godine je bio 654. Sedmodnevni prosjek novih slučajeva tada je bio na sličnoj razini kao trenutnih 45.000 novih slučajeva zaraze.

Također, stopa smrtnosti u Engleskoj i Walesu trenutno je 5,2 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, s tim da na covid otpada tek 1,2 posto svih smrtnih slučajeva.

Tijekom spomenutog zimskog vala bilo je četiri puta više prijema u bolnicu, dok je pacijenata na bolničkom liječenju bilo čak pet puta više.

Profesor Neil Ferguson s londonskog Imperial Collegea, poznat i kao 'profesor Lockdown' zbog zagovaranja ekstremnih mjera zatvaranja temeljenih na vlastitim modelima velikog broja umrlih, kaže kako bi nakon popuštanja mjera dobar rezultat bio držati nove slučajeve ispod 100.000 i hospitalizacije ispod 1000 dnevno. Trenutni sedmodnevni prosjek hospitalizacija je 616 dnevno.

- Imat ćemo rast broja slučajeva s popuštanjem mjera. Još uvijek i cijepimo ljude, a neki će dobivati imunitet i kroz prebolijevanje bolesti. Trenutno su i školski praznici, a kako inače imamo značajnu transmisiju među tinejdžerima, tu očekujemo blagi pad broja slučajeva, rekao je Ferguson.

Valja napomenuti i kako je broj simptomatskih slučajeva kod necijepljenih osoba pao za 22 posto u odnosu na prošli tjedan kad je zabilježeno 22.638 takvih slučajeva, pa stručnjaci zaključuju i kako je vrhunac vala kod necijepljenih prošao.

Stopa reprodukcije virusa u Velikoj Britaniji trenutno je oko 1.

- Iako brojevi naizgled zastrašuju, važno je istaknuti da zbog cjepiva ljudi imaju značajno blaže simptome pa je za cijepljenje osobe covid mnogo lakša bolest, rekao je profesor genetske epidemiologije na londonskom King's Collegeu Tim Spector.

Rast krivulje sedmodnevnog prosjeka novih slučajeva također je značajno usporio. Tako je ovog tjedna porastao za 24 posto, dok je krajem lipnja rastao za 74 posto.

Inače, u Velikoj Britaniji su dvjema dozama cijepljene više od dvije trećine stanovništva, donosi Jutarnji.

Britanski premijer Johnson negativan na koronavirus

Britanski premijer Boris Johnson negativan je na koronavirus i nema nikakve simptome covida-19, objavio je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

Johnson je već ranije primio dvije doze cjepiva, a trenutno je u izolaciji, koja će potrajati do 26. srpnja, nakon što je bio u kontaktu s britanskim ministrom zdravstva Sajidom Javidom, za kojeg je objavljeno da je zaražen koronavirusom.

Iz istog razloga u samoizolaciji je i ministar financija Rishi Sunak.

Britanski premijer ranije je tijekom dana pozvao Britance na oprez u odnosu na pandemiju koronavirusa koja i dalje traje, iako su u ponedjeljak u Britaniji ukinute brojne mjere uvedene zbog covida-19.

Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali je 87 posto britanske odrasle populacije dobilo barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije. (Hina)

23. travanj 2024 04:09