StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvjerovali ili ne

Srbi za poznata hrvatska imena kažu da su srpska. Evo o čemu se radi

Piše S.K./SD
24. ožujka 2023. - 12:04

Imena za djecu pažljvo se biraju, bilo zbog njihove ljepote i značenja, obiteljske, vjerske ili nacionalne tradicije, sklonosti roditelja ili pretpostavljenog karaktera djeteta. Imena često dolaze iz nacionalne povijesti, ali kako je i ona vezana za dalju tradiciju, povijest i vjeru, korijeni imena sežu često do indoeuropskih temelja.

Unatoč tome, neki takva imena uzimaju kao svoja. Tako srpski Kurir, pozivajući se na statistički prikaz 50 napopularnijih dječjih imena hrvatskog Ministarstva pravosuđa i uprave, piše da su se "kao najčešća tri imena pojavila ona koja su u Srbiji godinama popularna. To su Luna, Vid i Mara. Na latinskom jeziku Luna znači Mjesec, a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja Mjeseca. Vjeruje se da je ime Vid nastalo od latinske riječi "vita" koja znači život. Ovo ime je postalo posebno popularno u ranom srednjem vijeku, zbog svetog Vida. Međutim, postoji vjerovanje da je ime Vid podrijetlom od takozvanog "Svetovida", božanstva koje je imalo četiri glave.

image

Splitska glumica Luna Pilić

Danijel Bartolić/Cropix

Mara je jedna od varijanti imena Marija. Označava latinsku formu hebrejskog imena "Mirjam". Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" = "gorko" i "jam" = "more", pa bi značenje bilo "gorčina mora". Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog "mry" što znači "koja je voljena". U raznim formama je ovo najčešće žensko kršćansko ime, piše Kurir uz navođenje osobina pojedinog znaka i numerološku analizu.

Ovakva analiza podrijetla imena, koja ih je odvela u rimsku i slavensku mitologiju, daleku hebresksu i kršćansku tradiciju nije spriječila Kurir da ta imena ne proglasi - srpskima! Iako je na primjer za Maru/ Mariju navedeno da je najčešće kršćansko ime.

Međutim, web stranica Ime i prezime navodi da ime Mara najčešće koriste hrvatski i mađarski jezik, a kao slična ili srodna imena navode se Mare, Mario, Mira i Miro.

image

Dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš

Božo Radić/Cropix

Za ime Vid hrvatski istraživači Petar Šimunović i Marko Lukenda u sažetku izvornoga znanstvenog članka navode sljedeće: "Osobno ime Vid rasprostranjeno je na cjelokupnom slavenskom prostoru. Poslužilo je motivom mnogobrojnih antroponimijskih i toponimijskih likova. Ime Vid smatramo i prežitkom kulta slavenskog božanstva Svantevita, koji se po slavenskom pokrštavanju stopio s kultom svetoga Vida. Izvedenica toga imena nalazi se u imenu blagdana Sutvija (Lošinj) i u vezi je s nekim pučkim obredima".

Kurir je iz činjenice da su neka srpska imena popularna u Hrvatskoj sasvim pogrešno zaključio da su to srpska imena. Kako su se slične stvari vidjele i sa svojatanjem "srpskih" jela poput ćevapa i bureka, vrijeme je da se konačno prestane s time. Odavno je smiješno.

image

Katedrala svetog Vida u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
24. travanj 2024 05:02