StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOPIS STANOVNIŠTVA|

Saznali smo koliko se ljudi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prijavilo da u rujnu zaradi između 5 i 6 tisuća kuna!

Piše Silvia Rudinović
21. srpnja 2021. - 07:50

Državni zavod za statistiku krajem lipnja raspisao je javni poziv za gotovo osam tisuća popisivača i preko 1.100 kontrolora koji će sudjelovati u popisu stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Kako najavljuju iz Zavoda, na temelju ostvarenih bodova izradit će rang listu i odabrati najbolje. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na taj se javni poziv odazvalo i prijavilo 267 osoba koje su u popisu vidjele priliku zaraditi prosječno 5.000 do 6.000 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broju samostalno popisanih kućanstava u prvoj fazi popisa, a kontrolor će imati fiksnu zaradu 6.000 kuna.

Možete sami popisati kućanstvo

Prvi digitalni popis stanovništva Državni zavod za statistiku provest će u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja. Prva faza samostalnog popisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna. U tom razdoblju, građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva.

- Nakon ispunjavanja e-Upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja popisnice, e-ispitanik dobit će jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz uspješnog samopopisivanja, koju će e-ispitanik dati popisivaču u drugoj fazi Popisa (terenskom popisivanju). Jedinstvena kontrolna šifra potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja. Bitno je naglasiti kod prve faze samopopisivanja da je u cijelom kućanstvu dovoljna jedna osoba koja je registrirana u sustav e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svom kućanstvu. Za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da se koristi sustavom e-Građani – pojašnjava Ivana Sopta iz Odnosa s javnošću Državnog zavoda za statistiku.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji sustavu e-Građani barem jednom je pristupila preko 31.000 građana, dok je na razini cijele Republike Hrvatske to učinilo preko milijun i tristo tisuća stanovnika. U studenom prošle godine, u ovoj županiji bilo je oko 24 tisuće korisnika sustava e-Građani. Broj korisnika se povećava s obzirom na okolnosti u pandemiji i usluge koje prelaze u digitalni oblik. Ove godine su upisi u dječje vrtiće u Dubrovniku provedeni upravo preko e-Građani, što je povećalo broj korisnika, a treba imati na umu da će od iduće godine i upisi u škole biti online.

image
.
Ante Cizmic/Cropix

Najviše će se raditi vikendom

U drugoj fazi popisa, tijekom terenskog popisivanja, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bit će angažirano 238 popisivača i 41 kontrolor, od čega u samom Dubrovniku 87 popisivača i 15 kontrolora.

- Rad popisivača za vrijeme popisa podrazumijeva puni dnevni angažman, što znači da će popisivači na terenu prikupljati podatke tijekom cijelog dana, prijepodneva, poslijepodneva i ranijim večernjim satima, uključujući subote i nedjelje, kada će biti najviše angažirani i kada se obitelji uglavnom nalaze kod kuće. To ne znači da će popisivač raditi 12 sati dnevno, već je to vremenski okvir unutar kojeg popisivači mogu popisivati i sami sebi organizirati rad. Državnom zavodu za statistiku je bitno da sve zadužene popisne jedinice budu popisane – kaže Sopta.

Druga faza Popisa, u kojoj će na teren izaći popisivači i popisivati uz pomoć prijenosnih računala, trajat će od 27. rujna do 17. listopada. U drugoj fazi ili terenskom popisivanju, popisivač dolazi na adrese kućanstava za koje je zadužen te popisuje osobe, kućanstvo i stan na toj adresi. Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Ako se kućanstvo samostalno popisalo u prvoj fazi popisa i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Dakle, popisivač će obići sve adrese, uključujući i adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala, kako bi od njih preuzeo jedinstvenu kontrolnu šifru. Prema Zakonu o službenoj statistici, svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe, napominju iz Državnog zavoda.

Prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je 122.568 stanovnika, 3.326 žena više nego muškaraca. Dubrovnik je prije deset godina imao 42.615 stanovnika. Bit će zanimljivo usporediti demografske podatke s onima s posljednjeg popisa, a provjeriti i utemeljenost napisa povećanju broja korisnika poticajnih demografskih mjera u Dubrovniku, rušenju rekorda u povećanju broja stanovnika u jednoj godini u slučaju Stona, ili prirastu stanovništva u Metkoviću i Župi dubrovačkoj.

25. travanj 2024 15:41