StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDALEKO OD ZAPADA

Ruski oligarsi panično skrivaju svoje jahte kako ne bi zbog sankcija ostali bez njih. Spas su pronašli u ovoj državi, Abramovič tamo ‘čuva‘ čak dvije nautičke ljepotice

Piše dv
16. svibnja 2022. - 16:20

Pet superjahti u vlasništvu ruskih oligarha sada je usidreno u Turskoj u pokušaju da izbjegnu sankcije Zapada izazvane invazijom na Ukrajinu, piše Business Insider, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Oligarsi su nastojali premjestiti svoju imovinu poput iznimno luksuznih jahti i aviona diljem svijeta kako bi izbjegli sankcije koje zapadne zemlje nameću Rusiji, a velik broj njih se odlučio za Tursku jer ona još uvijek nije osudila Rusiju zbog agresije. 

image

Abramovičeva "Eclipse"

Valery HACHE/AFP

Plove u vodama Turske

Dimitrij Kamenščik, čelnik moskovske zračne luke Domodedovo, posjeduje jahtu vrijednu 400 milijuna dolara pod nazivom Flying Fox, a prema stranici za praćenje brodova Marine Traffic ona je od nedjelje usidrena u Bodrumu u Turskoj. 

Plovilo je napustilo Dominikansku Republiku 22. travnja nakon što su ga Sjedinjene Američke Države istraživale zbog optužbi za pranje novca i trgovinu oružjem.

Ragnar, 85 milijuna vrijedna superjahta u vlasništvu bivšeg agenta KGB-a Vladimira Strzhalkovskog, ostala je u turskim vodama od 6. svibnja, kada je pristala u ljetovalištu Marmaris. Skoro sedamdeset metara duga jahta isplovila je 30. ožujka iz luke u Norveškoj, gdje se zaglavila jer su je lokalni dobavljači odbili napuniti gorivom ili poslovati s njegovim vlasnikom. 

U međuvremenu, 100 milijuna vrijedna superjahta Aleksandra Abramova, Titan, isplovila je iz Dubaija 22. travnja i probila se kroz Sueski kanal. Titan je stigao u Fethiye u Turskoj, ali je otputovao 5. svibnja i od tada "krstari" turskim vodama. Podaci o praćenju pokazuju da je sada u blizini ljetovališta Güvercinlik.

Solaris, jahta vrijedna 600 milijuna dolara u vlasništvu sankcioniranog milijardera Romana Abramoviča, pristala je u Bodrumu 21. ožujka. Njegova druga jahta vrijedna 700 milijuna dolara, Eclipse, samo dan kasnije je stigla u Marmaris. Od tada su obje jahte ostale u turskim vodama, a Solaris je usidren uz obalu Yalikavaka dok Eclipse "krstari" u blizini Göceka, pokazuju podaci Marine Traffica.

image

Superjahta "Solaris"

IHLAS NEWS AGENCY/AFP

Ovih pet superjahti su pod manjim rizikom da budu zaplijenjene jer je turska vlada ranije kritizirala sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

 

26. lipanj 2024 16:15