StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVJETAR MIJENJA SMJER

Reaktivirao se požar kod Trogira, svaku kuću čuva po vatrogasno vozilo, JVP Dubrovački vatrogasci i dalje na terenu: ‘Borit ćemo se cijele noći‘

Piše jutarnji list
3. kolovoza 2021. - 20:45

U popodnevnim satima došlo je do ponovne aktivacije požara kod Segeta Gornjeg i Plana, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga kao pomoć u gašenju požara, donosi Jutarnji.

Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

- Ono što je u ovome trenutku bitno je da nema oštećenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca. Pored svake kuće je po jedan vatrogasni kamion kako bismo bili sigurni da su građani i njihovi objekti zaštićeni, ako se požari i približi. U ovome je trenutku dobro i to što nemamo drugdje većih požara pa su zemaljske i zračne snage maksimalno ovdje posvećene gašenju. Ponegdje ima još izdimljavanja, bliži se noć i uskoro ćemo postojeće snage zamijeniti svježim vatrogasnim snagama, kazao je Tucaković.

Dežuranje tijekom noći

Dodao je i kako su u pripravnosti i vatrogasci koji su smješteni u Divuljama, a koje će se aktivirati sutra ujutro. Vatrogasci ostaju i noćas dežurati tijekom cijele noći i sanirati požarište.

- Požar je brzo otišao preko pruge, u brdo, i aktivirali smo sve resurse. Nadljudskim naporima 136 vatrogasaca iz Kaštela, Trogira i splitske regije gasi se sve vrijeme, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik, a piše N1.

Gori na nepristupačnim dijelovima gdje ljudska noga ne može kročiti, pojasnio je.

- Imamo puno izdimljavanja, ne previše vatre, ali izdimljavanje otežava bacanje vode na požarište. Piloti kanadera daju sve od sebe u gašenju, pokazali su se kao pravi heroji. Ova fronta požara je duga par kilometara. Vjetar mijenja smjer iz minute u minutu. Nadamo se da ćemo sačuvati sve, da neće nijedna kuća izgorjeti, naglasio je Tucaković.

Tijekom večeri zamijenit će ljude svježim snagama, kazao je.

- Relocirat ćemo ih na područja na koja je potrebno. Borit ćemo se tijekom cijele noći, sektorirat ćemo i postaviti se tijekom sutrašnjeg dana i ići u gašenje požara. hvala svim građanima i svima koji su dali potporu vatrogascima, rekao je Tucaković.

- Imamo tri kanadera i četiri traktora u zraku, svi su nam resursi dobri, kazao je na kraju, referirajući se na činjenicu da je Hrvatska Turskoj pomogla u gašenju ogromnih požara posudbom dva kanadera.

Vjetar reaktivirao požar

Za komentar situacije novinari portala Dalmacija Danas upitali su zapovjednika DVD-a Kaštela Darka Maretića.

– Požar je još uvijek vrlo aktivan i radi se na gašenju. Dignute su snage Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik i Split, te vatrogasne snage iz tri županije. Tu su društva s operativnih područja Makarska, Omiš, Solin, Split, Kaštela, Trogir…

Upitan kako je došlo do popodnevnog širenja požara, kratko je objasnio.

– Radi se o aktivaciji jučerašnjeg požara uslijed promjene smjera vjetra. U ranim popodnevnim satima imali smo naglo širenje požara, no iza 17 sati širenje se ublažilo.

Maretić je otkrio i gdje je trenutno najkritičnije.

– Dio vatrene fronte ide prema Labinu, tu je sad glavnina ljudi. Prognoza je nezahvalna, no izvjesno je da će noćas na terenu ostati velik broj vatrogasaca, rekao je Maretić za Dalmacija Danas.

Prema trenutno raspoloživim podacima, na terenu su ukupno 123 vatrogasca s 54 vatrogasna vozila iz Splitsko-dalmatinske županije. S područja drugih županija ukupno je angažirano 28 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila i to Državna intervencijska postrojba Zadar, Državna intervencijska postrojba Dubrovnik, JVP Knin, JVP Vodice i JVP Šibenik. Ukupno je angažiran 151 vatrogasac sa 64 vatrogasna vozila, donosi Jutarnji.

20. travanj 2024 00:07