StoryEditorOCM

Ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb: Bili smo u kućnim posjetima obitelji i utvrdili da je majka u stanju biti njegovateljica djevojčice. Nije bilo naznaka nasilja

Piše Marin Prvan/sd
13. listopada 2022. - 18:41

Milena Drlje, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb, na izvanrednoj je presici s javnošću podijelila dostupne informacije o uzroku smrti šestogodišnje djevojčice u Splitu. Novinarima je kazala kako je riječ o tragičnom događaju pa naglasila da je istraga u tijeku, zbog čega ne smije odavati detaljnije informacije o obiteljskim prilikama, piše Slobodna Dalmacija.

- Djevojčica je imala brojna razvojna zdravstvena oštećenja te je po toj osnovi koristila prava sustava socijalne skrbi. Bila je obuhvaćena raznim tretmanima koje je zahtijevalo njeno psihofizičko stanje. Njezina majka je koristila pravo na status roditelj-njegovatelj koje inače koriste roditelji djece kojima je potrebna stalna i dodatna pomoć za zadovoljavanje osnovnih potreba - kazala je Drlje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na pitanje je li obitelj bila pod nadzorom, ravnateljica je objasnila da je Centar pružao financijsku pomoć, proizašlu iz zdravstvenog statusa. Osim toga, nastavila je, roditelji uvijek traže savjetodavnu asistenciju, a tako je bilo i u ovom slučaju, putem čega su dobivali i potrebne povratne informacije. 

- Uvijek se promatraju ukupne prilike življenja u obitelji i dosad nismo imali naznake da bi, u ovom slučaju, roditeljski postupci bili neadekvatni, u smislu nasilja ili zanemarivanja. Sumnje o tome može li majka sama skrbiti o djetetu s takvom razinom tegoba su otklonjene nakon razgovora naših stručnih radnika s nadležnim specijalistima u splitskoj bolnici. O tome jesu li modrice kod preminule nastale uslijed nekakvog eventualnog zlostavljanja, ne mogu niti želim detaljnije obrazlagati jer su obavještajni razgovori i dalje u tijeku. Točna saznanja o tome i onako nemam niti sam zadužena za njihovo utvrđivanje. Ono što pak mogu reći jest da kod takozvanih ležećih pacijenata, koji se malo kreću i izlaze vani te im je oštećen respiratorni sustav i imunitet, takvo nešto nije neuobičajeno i zapravo je osnovni dio bolesti. Sad, je li u tom obimu nastalo nekim vanjskim utjecajima... - nije ovlaštena komentirati ravnateljica.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iznijela je da ovakvih slučajeva ima podosta pod ingerencijom splitskog Centra te da među njima nema mnogo smrtnih slučajeva. Naglasila je kako je odrađena procjena o tome trebaju li njene kolege češće obilaziti obitelj te kako je zaključeno da majka može pružati specifičnu njegu svom djetetu. 

Upitana je li istina da i sama majka, kao i njena kćer, boluje od određenih poteškoća u psihofizičkom razvoju, Drlje je naglasila da o tome ne može govoriti jer je to osobna stvar same majke. 

- Za dobiti status roditelj-njegovatelj se prolazi određena procedura i provjera. Majka je ove kriterije ispunila. Može roditelj imati bilo kakve zdravstvene poteškoće, ali one ne moraju biti od utjecaja na tu njenu dodijeljenu ulogu - zaključila je.

image
Tom Dubravec/Cropix
02. svibanj 2024 03:25