StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDAN NAKON PRODORA|

Ravnateljica konavoskog doma za starije Luce Pušić: Većina zaraženih koronom je bez simptoma i povišene tjelesne temperature

Piše Ahmet Kalajdžić
23. studenog 2020. - 19:56
Nakon što se načelnik Općine Konavle Božo Lasić posredstvom društvenih mreža obratio javnosti te izvijestio o rezultatima testiranja svih djelatnika i korisnika konavoskog Doma za strarije i nemoćne na Grudi, dom se našao u žiži zanimanja javnosti i medija. Naime, Lasić je naveo: "Osjećam se dužan izvijestiti vas kako je, nažalost, veći broj testova pozitivan na COVID-19. Više detalja znat ćemo u sljedećih dan-dva, a zasad želim istaknuti kako su gotovo svi zaraženi hvala Bogu s blagim ili praktički nikakvim simptomima, a svi se nadamo i vjerujemo da će tako i ostati".

Za više smo se informacija obratili ravnateljici tog doma Luci Pušić koja nam je rekla da su, nakon što su u petak 20. studenoga doznali da imaju 8 pozitivnih djelatnika i 43 pozitivna korisnika napravili selekciju te izolirali sve pozitivne djelatnike:
-Njihovo je zdravstveno stanje za sada zadovoljavajuće, a većina korisnika je bez simptoma i povišene tjelesne temperature. Danas, odnosno u ponedjeljak ujutro se kod troje- četvero korisnika pojavila sitna temperatura 37 do 37,5°C ali nemaju kašalj niti glavobolju, ali ni ostale prateće sindrome COVID- infekcije. Situacija je zasad zadovoljavajuća, ali smo svjesni da je ozbiljna sve dok ne dobijemo negativni COVID-tekst- naglasila je Pušić te dodala:

image
Dom za starije i nemoćne na Grudi u Općini Konavle



-Istina je da je u domu sada znatno manje djelatnika, ali smo posao reorganizirali na način da smo s godišnjeg odmora "povukli" dio djelatnika medicinsko- njegovateljske skrbi, ekipirali timove i radimo u smjenama. Naravno, imaju potporu ostalih djelatnika u domu, a poštujući higijensko- epidemiološke mjere, svi pomažu koliko god mogu. Tako je ne samo sada, nego još od veljače ove godine, kad se COVID pojavio i od kada smo pod osobitom nadzorom i za sada uspijevamo odraditi sve obveze prema korisnicima.

Na grudi je trenutačno 35 "negativnih" korisnika doma i već su svi izolirani u posebni dio doma. U Upravi doma telefoni non- stop zvone, ali su nas izvijestili kako se svako jutro čuju s članovima obitelji ili rodbinom:- Razumijemo njihov strah i zebnju, ali smo ih obavijestili da ćemo ih o svemu redovito obavještavati isti tren u slučaju bilo kakve, pa i najsitnije promjene ili pogoršanja. Poručujemo im da mogu biti mirni jer mi vodimo brigu o njihovim najdražima te neka si ne nabijaju 'presing' čestog zvanja. Dakle, dok ih ne zovemo mogu biti mirni i sigurni da su naši korisnici ovdje kvalitetno zbrinuti. Ako se na telefonske pozive slučajno ne javimo, to samo znači da ne možemo jer smo u skafanderima i s korisnicima. Želimo da nam vjeruju kako u ovom trenutku nema potrebe za velikom brigom jer su svi stvarno dobro, unatoč sitnim temperaturama- naglasila je ravnateljica Luce Pušić. Inače, kako smo doznali, za dom na Grudu epidemiološka veza još nije utvrđena.
20. travanj 2024 09:07