StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko je ovdje lud?

Rastu cijene goriva, ali još više rastu i plaće šefovima naftnih kompanija: direktoru Shella za 25 posto na 7,4 milijuna eura - 57 puta više od njegovih zaposlenika

Piše dv
10. ožujka 2022. - 12:58

Plaća izvršnog direktora Shella, Bena van Beurdena, porasla je za četvrtinu u 2021. na 6 milijuna funti, budući da je proizvođač fosilnih goriva imao koristi od značajnog povećanja cijena energije usred poziva na neočekivani porez energetskim tvrtkama. Tvrtka FTSE 100 izvijestila je o rekordnoj dobiti tijekom 2021., dijelom zahvaljujući porastu cijene plina u posljednja tri mjeseca ove godine usred porasta potražnje za robom dok se globalno gospodarstvo oporavljalo od pandemije korona virusa.

Van Beurdenovo povećanje plaće, na 7,4 milijuna eura u 2021. sa 5,8 milijuna eura godinu prije, došlo je usred konstantnih poziva, uključujući laburističku stranku, da energetska poduzeća u procvatu plate porez na neočekivani profit dok se ljudi u Britaniji i izvan nje bore s krizom rastućih troškova života. Prosječne tjedne zarade Britanaca porasle su za 4,3 posto u godini do prosinca, što znači da su njihove realne plaće pale zbog inflacije, dijelom uzrokovane višim cijenama energije.

Direktor Shella je 2021. bio plaćen 57 puta više od prosječnog Shellovog radnika, prema godišnjem izvješću tvrtke. Ruska invazija na Ukrajinu prouzročila je daljnji rast cijena energije od početka godine, što sugerira da bi kućanstvima i poduzećima mogli biti dostavljani još veći računi, piše Guardian, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Van Beurden je bio prisiljen povući Shell iz njegovog ruskog poslovanja s fosilnim gorivima, uključujući projekte bušenja u postrojenju za ukapljeni prirodni plin Sakhalin-II, projekte u Salymu i Gydanu, oba u zapadnom Sibiru, i njegovu uključenost u projekt plinovoda Sjeverni tok 2, koji je otkazan zbog invazije. Shell je također rekao da će prestati kupovati rusku naftu ili plin i zatvoriti svojih 500 benzinskih postaja u zemlji. Van Beurden je prošlog tjedna rekao: "Našu odluku o izlasku donosimo s uvjerenjem." Međutim, u svom predgovoru godišnjem izvješću opisao je izlazak kao "u skladu s vladinim smjernicama", pozivajući se na jak pritisak za koji se smatra da će ga vršiti vlada Ujedinjenog Kraljevstva dok pokušava izolirati rusko gospodarstvo. Shell je priznao da bi ga izlasci mogli koštati milijarde funti.

image
Sergei Karpukhin/ AFP

Tvrtka je Van Beurdenu dodijelila 5,4 milijuna eura bonusa i dugoročnih poticajnih isplata, uz njegovu fiksnu plaću od 2 milijuna eura. Ujedno je dobio "automobilsku naknadu" od 14.400 eura i novac za plaćanje prijevoza od kuće do ureda od 2.494 eura. Također će mu biti plaćeni troškovi selidbe i stambena naknada za dvije godine nakon preseljenja iz Nizozemske u London na zahtjev tvrtke.

Shell je pauzirao Van Beurdenov godišnji bonus tijekom prve godine pandemije. Prije toga primao je 10 milijuna eura 2019. i 20 milijuna eura 2018., što je rekord ako se ne računa 2014. kada su izračuni mirovine napuhali njegovu prijavu plaće.

23. travanj 2024 21:41