StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJAVNA RASPRAVA do 26.8.

Radite u turizmu? Proučite što donosi novi zakon o turizmu i sudjelujte u javnoj raspravi

Piše mrk
21. kolovoza 2023. - 10:57
Arhivska fotografija - ogromne guzve turista u gradskoj jezgri i na Pilama, ulazu u grad.Tonci Plazibat/cropix/Cropix

Od Nove godine Hrvatska bi trebala dobiti prvi Zakon o turizmu. Prođe li sve u redu i javna rasprava koju je oglasilo Ministarstvo turizma i sporta se zaključi ovoga tjedna, novi bi zakon trebao donijeti pozitivne promjene. Cilj je u skladu s naputcima Europske unije zeleno

i održivo, osigurati očuvanje resursa i prostora, osigurati zadovoljstvo i kvalitetu života domaćih ljudi u turističkim destinacijama te osigurati konkurentnost našega turizma na globalnom tržištu.

 

Javna rasprava na linku https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=24754

traje do kraja tjedna i svatko može dati svoje primjedbe.

Novosti koje donosi predloženi Zakon o turizmu donosi među ostalim alate za praćenje i upravljanje razvojem turizma kao i poticaje za upravljanje razvojem turizma. Tu je riječ o indeksu turističke razvijenosti, pa onda satelitski račun održivog turizma te pokazatelje održivosti, te Planove upravljanja destinacijom koji će sastavljati lokalne turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave nakon javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Razvijena turistička središta kakav je Dubrovnik morat će izraditi izračun prihvatnih kapaciteta, na temelju čega će se donositi odluke o popisu projekata, broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata, kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji, upravljanju turističkim tokovima, uvođenju ekološkog doprinosa za goste te ostalim mjerama iz svoje nadležnosti vezanim uz turizam.

23. svibanj 2024 15:13