StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTIGAR NA TRAJEKTU ZA HVAR

Putnici su miris divlje životinje osjetili čim se krenulo prema Splitu

Piše jutarnji list
13. srpnja 2021. - 19:41

Još jače od juga koje je zapuhalo tijekom utorka, javnost je uznemirila fotografija tigra u prikolici na “Jadrolinijinom” trajektu iz Starog Grada za Split. Tigar, pravi pravcati, viri iz prikolice nakon što je netko, možda čak i vjetar, podigao ceradu i nezainteresirano gleda u vozila i ljude oko sebe koji vade mobitel u čudu, piše Slobodna Dalmacija.

Postavilo se sto i više pitanja, odakle tigar na trajektu, je li opasan, je li to dozvoljeno, kuda putuje, je li mu vruće, što ako pobjegne, je li platio kartu, ima li koronu... Šalu na stranu, zvali smo “Jadroliniju”.

- “Jadroliniji” nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice ako nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sličnog, a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli - odgovorili su nam iz “Jadrolinije” u rekordnom roku, očito spremni na brojne upite novinara koji ih zovu zbog nesvakidašnjeg putnika.

Iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske nisu imali također nikakvih informacija niti prijava, no temeljem cijele priče obavit će provjere te o tome izvijestiti javnost ako bude potrebe.

- Svakako ćemo izvijestiti Veterinarsku inspekciju - potvrdili su iz policije.

Na put zbog parenja?

Putnici na trajektu kažu da se miris divlje životinje mogao osjetiti odmah čim su krenuli prema Splitu. Kad su prišli kombiju, vidjeli su da se od njega nije odvajao čovjek koji je kazao da je iz Križevaca. Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod Garifula (Ivan Gospodnetić, vlasnik zoološkog vrta), davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Objašnjavao je i da taj tigar ima 250 kilograma i da dnevno pojede 15 kilograma mesa.

Tragom ove vijesti došli smo do neslužbene informacije da je tigar već odavno stigao na svoje odredište, ma gdje god to bilo, jer je fotografija koja je objavljena na grupi Prometne zgode i nezgode stara tri dana. Trajekt je isplovio prema Splitu 11. srpnja u večernjim satima.

No, svakako, pitanje ostaje - odakle tigar u našim krajevima?

Tako smo došli smo do Križevaca, do privatne nastambe za divlje životinje koju vodi uzgajivač Zlatko Budin. Čovjek je poznat po svojoj velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe, a sve legalno, s papirima što bi se reklo, uz blagoslov hrvatskih zakona. Tamo ima nekoliko tigrova koje mogu vidjeti i posjetitelji, a proteklih dana preko Facebooka tražio je donatore mesa za svoje ljubimce.

Ima li kakve veze križevačka ekipa s našim morskim tigrom ne znamo, jer nam je dotični gospodin prekinuo liniju kada smo kazali zašto ga zovemo.

- Napišite da ste neslužbeno saznali da je nije tigar nego tigrica, koja je bila na Hvaru zbog parenja, a onda se vratila u Križevce - javlja nam jedna “ptičica”.

Druga pak tigra povezuje s privatnim zoološkim vrtom kraj grada Hvara gdje je bilo nojeva, divljih svinja, čak i jedan udav, te muški tigar koji je na otok stigao prije tri, četiri godine, pa je moguće da je to ovaj, sada odrasli tigar, piše Slobodna Dalmacija.

Prijave nisu pomogle

- Zna se odavno za taj zoološki vrt, ali nijedan hvarski gradonačelnik nije imao političku snagu pozabaviti se tim pitanjem. Tamo su se znali držati i dječji rođendani, a ljudi su dolazili u posjet kao u pravi zoološki vrt - čujemo od jednog Hvaranina.

Nakon objave ove vijesti o tigru s trajekta promptno su reagirali i Prijatelji životinja.

- Svoju prvu prijavu vezanu za jednog tigra napisali smo još prije više od 15 godina. Razumno je bilo očekivati da nadležne institucije reagiraju oduzimanjem i kažnjavanjem. No to ne da se nije dogodilo, već je počinitelj bio ohrabren da nabavi i ženku te se krenulo s uzgojem. Nakon toga tigrovi su se pojavili i bili iznajmljivani barovima i noćnim klubovima kao atrakcija. Veterinarska inspekcija pomogla je legalizirati sve učinjene radnje, a tek poneki postupci s tigrovima zaustavljeni su zbog pritiska udruga, medija i javnosti - kažu iz ove udruge.

Dodaju da su tigrovi u Hrvatskoj zatočeni u registriranim zoološkim vrtovima, tako i u privatnim kolekcijama, s mnogim drugim divljim životinjama.

- Scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost koja se tiče zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj jer Prijatelji životinja tvrde da je teško odrediti je li gore ako se radi o nelegalnoj radnji ili ako se radi o legalnoj radnji, onoj uz podršku nadležnih institucija. Tigru je zaista svejedno, a i za nas jednako sramotno, izjavljuju iz udruge koja ima kampanju “Zaobiđi zoološki” kako bi skrenula pozornost na mučenje životinja u zoološkim vrtovima i osvijestila ljude da zoološki vrtovi nemaju nikakve veze sa zaštitom životinja, ali itekako imaju veze s lošom edukacijom da su divlje životinje tu za našu zabavu i naše žive kolekcije.

- Što se tiče tigra na trajektu, pokrenut ćemo nadležne institucije tražeći konkretnu reakciju, no prema dosadašnjem iskustvu možda će se time i odmoći jadnom tigru, čije će zatočeništvo i patnja dobiti i službene papire. Hrvatska ima puno propusta u pitanju zakona: nemamo niti zabrane, niti pozitivnu listu koje životinje se mogu držati.

Imali smo slučaj s Macolom i medvjedom, pa je na koncu sve legalizirano umjesto da su uslijedili prekršaji. I pravilnik o zoološkim vrtovima već dugo čeka na reviziju. Ma, stvar je takva da vi, ako prošvercate divlju životinju, imate velike šanse da ćete legalizirati držanje takve životinje, a veterinarska inspekcija će vam tražiti tek da je čipirate. Žalosno! - kaže nam Luka Oman, poznati borac za zaštitu životinja.

PROPISI O TIGROVIMA

Smije ih se držati, ali ne smije vezati

U Hrvatskoj zakonski propisi dopuštaju držanje divljih životinja. Točnije, ne zabranjuju ga. U brojnim odredbama našli smo rečenice: "Divlje životinje ne smiju se držati vezane, osim zbog veterinarsko-zdravstvenih ili sigurnosnih razloga. Pri držanju i uzgoju divljih životinja mora se osigurati potrebna skrb s obzirom na klimatske uvjete, način držanja i prehrane, potrebu za slobodnim kretanjem i stupanj prilagodbe".

Posebne odluke o držanju egzotičnih životinja mogu donositi jedinice lokalne samouprave...

Imamo i pravilnik o uvjetima držanja životinja u zatočeništvu, koje daju odredbe što mogu osobe koje uzgajaju životinje, obavljaju trgovačku djelatnost životinjama, drže životinje s namjerom prikazivanja javnosti u zoološkim vrtovima, akvarijima, terarijima ili sličnim prostorima ili pak postanu vlasnici životinja u svrhu držanja kao kućnih ljubimaca.

PREKRŠENI PRAVILNICI?

'Jadrolinija' je morala dati odobrenje

U brodski manifest moraju biti upisani svi tereti koji se nalaze na brodu i koje brod prevozi. Također moraju biti upisani podaci posade, rute plovidbe, mjesta iskrcavanja tereta...

Onaj koji na brod unosi ovakav teret, morao bi o tome izvijestiti vlasnika broda, u ovom slučaju 'Jadroliniju', i za to tražiti dopuštenje. U brod ništa i nitko ne smije ući bez dozvole. U ovom slučaju se očigledno radi o APP (ako prođe, prođe) načinu ukrcaja na brod. (Ivica Marković)

28. travanj 2024 06:10