StoryEditor
Hrvatska i svijetUZ RASTE EPIDEMIJE|

PREMIJER SE SASTAJE SA STOŽEROM CZ: Na stolu i proširenje korištenja COVID potvrda?

Piše dv
25. listopada 2021. - 10:01

Brojke novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj lete u nebo. Premda je jučer bila nedjelja, zabilježeno je 2293 pozitivnih. Na bolničkom je liječenju bio 1091 pacijent, od kojih 131 na respiratoru. Čak 28 osoba je umrlo.

S obzirom na činjenicu da se na tjednoj razini broj zaraženih među testiranima udvostručuje, čini se kako je ipak vrijeme da se razmisli i o mogućim dodatnim mjerama ili boljoj provedbi onih koje su već na snazi, ali se preslabo poštuju

Za danas je predviđen sastanak nadležnih na kojem bi se trebalo raspraviti kako dalje, točnije mogu li se uskoro očekivati veće kontrole nošenja maski u zatvorenim prostorima, poglavito u javnom prijevozu. Kako javlja N1, premijer Andrej Plenković sastat će se s članovima Nacionalnog stožera Davorom Božinovićem, Alemkom Markotić, Krunoslavom Capakom i ministrom Vilijem Berošem.

Naime, premda broj pozitivnih raste, maski u tramvajima i autobusima sve je manje. Moguće je da će na stolu biti i proširenje korištenja covid-potvrda, poglavito u kafićima, restoranima i šoping-centrima, ne bi li se barem podigla razina cijepljenosti koja je samo 46,50 posto ukupnog stanovništva. U subotu je u RH potrošeno samo 3637 doza, a prvom se cijepilo 1642 građana. Brojke rastu i u ostatku EU, u nekim se zemljama već zna da necijepljene čeka zima u izolaciji, prenosi Jutarnji list.

Prošlog tjedna sastao se i Znanstveni savjet Vlade, nakon čega je situacija prilično eskalirala. Član savjeta Gordan Lauc rekao je kako Savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze. Ubrzo su reagirali iz Vlade te demantirali njegove navode.

Nekoliko dana kasnije pet članova Savjeta obratilo se javnosti priopćenjem u kojemu su se, kako su naveli, u potpunosti ogradili od izjava znanstvenika Lauca.

Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić te Igor Rudan u priopćenju su, među ostalim, kritizirali njegove poruke u kojima je pandemiju proglasio završenom te relativizirao učinkovitost epidemioloških mjera.

item - id = 1137712
related id = 0 -> 1147283
related id = 1 -> 1147275
30. studeni 2021 16:31